U Podgorici održan Dan otvorenih vrata - Volim Podgoricu

U Podgorici održan Dan otvorenih vrata

Dan otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore koji organizuju Studentski parlament i Karijerni centar UCG održan je danas u Podgorici. Studentima su se obratili rektor UCG Danilo Nikolić, ministar prosvjete Damir Šehović i zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović. Cilj Dana otvorenih vrata je približavanje principa visokog obrazovanja mladima, te mogućnosti koje se otvaraju studentima.

Rektor Nikolić poručio je da je obaveza Univerziteta da studente pripremi za buduće karijere, da ih promoviše u buduće lidere crnogorskog društva i da utemelji znanje, kroz razne aktivnosti i rad sa preko 100 partnerskih univerziteta.

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović je poručio studentima da se usmjere na zanimanja i profesije koje su u modernom dobu i modernoj Podgorici i Crnoj Gori tražene i defincitarne. „Steknite znanja koja će vam za koju godini omogućiti da živite što ugodnije u svom gradu, svojoj državi i koja će predstavljati osnovu za dalje usavršavanje. Nemojte da prestajete sa učenjem. Time stičete najveći mogući kapital“, naglasio je Vešović.

On je studente savjetovao da postaju konkurentni, cijenjeni i traženi u društvu i na tržištu rada. „Želimo da Podgorica bude mjesto gdje ćete osjetiti da svakim dijelom svoga bića pripadate. Da vaš dalji razvoj bude vezan za budućnost ovog grada, da budete naš konstruktivni kritičari i njeni graditelji”, zaključio je zamjenik gradonačelnika.

Ministar prosvjete Damir Šehović je saopštio da 300 studenata svake godine učestvuje u programima razmjene, dok stipendije stranih vlada dobija preko 100 studenata godišnje. Dodatno, okviru interuniverzitetske saradnje, stipendije dobija na desetine studenata godišnje, i ukupan broj mjesta na razmjenama se povećava iz godine u godinu.

“Podsjetiću da Ministarstvo svake godine opredjeljuje i sredstva za sufinansiranje školarine za oko 60 studenata magistarskih studija i preko 20 studenata doktorskih studija. Takođe, godišnje se dodjeljuje oko 300 stipendija za najbolje studente. Takođe, znati da ćete odmah po završetku studija imati mogućnost da radite i obučavate se kroz Program stručnog osposobljavanja, uz određenu naknadu, nije malo” saopštio je Šehović.

Fakultet stoga nikad nemojte gledati kao obavezu, jer on to nije. On je velika mogućnost. Većina od vas prisutnih ste punoljetni građani, i od vas očekujemo ne manje od toga da budete dovoljno odgovorni prema sebi, na način što ćete koristiti sve mogućnosti koje vam država u edukaciji daje, kako biste sjutra toj državi pomagali da mogućnosti bude sve više”, zaključio je ministar prosvjete.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com