Više od 17.000 građana imalo neku zaraznu bolest - Volim Podgoricu

Više od 17.000 građana imalo neku zaraznu bolest

Više od 17.000 građana u martu je imalo neku zaraznu bolest, što je za oko 20 odsto više u odnosu na februar.

Institutu za javno zdravlje prošlog mjeseca prijavljeno je 636 osoba koje imaju zaraznu bolest, kao i 15.894 pacijenta sa respiratornim infekcijama i 729 sa gripom.

U martu je bilo oko 12 odsto više oboljelih od zaraznih bolesti u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Iz Instituta su kazali da su obolijevanja od zaraznih bolesti prijavile zdravstvene ustanove iz 20 opština.

Ako se ne računaju akutne respiratorne infekcije i grip, najviše registrovanih pacijenata obolio je od varičele, odnosno ovčijih boginja – njih 412. Od streptokoknog tonzilofaringitisa, odnosno infektivnog oboljenja krajnika i grla, oboljele su 62 osobe…

Skabijes (šugu) imalo je 29 osoba, akutni enterokolitis – crijevnu infekciju imalo je 16, a infektivnu mononukleozu i infekciju crijevnom glistom imalo je po 14 pacijenata.

„U martu su u odnosu na put prenosa dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 79,4 odsto, zatim crijevne sa 11,5 i parazitarne bolesti sa sedam odsto“, saopštili su iz Instituta.

Polno prenosive bolesti registrovane su kod četiri pacijenata – dvoje je imalo genitalne bradavice, a po jedno hepatitis B i hlamidiju. Zoonoze (zarazne bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka), registrovane su kod troje pacijenata.

Podaci Instituta pokazuju i da je vektorsku bolest (zarazno oboljenje koje prenose vektori – komarci, krpelji…) imalo dvoje pacijenata. Kod njih je registrovana lajšmanijaza, takozvana tropska bolest koju izaziva parazit lajšmanija.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com