ČIJI JE KOAKIN U BARU? Zaplijenjeno 350 kg, niko nije uhapšen - Volim Podgoricu

ČIJI JE KOAKIN U BARU? Zaplijenjeno 350 kg, niko nije uhapšen

Za nepune četiri godine, u barskoj luci zaplijenjeno je oko 350 kilograma kokaina u više odvojenih akcija, ali niko od crnogorskih državljana nije uhapšen zbog toga, niti je utvrđeno kome je droga bila namijenjena.

Istražitelji još nisu utvrdili ko je u Baru trebalo da preuzme najskupocjeniji tovar od svih – više od 250 kilograma kokaina, koji je pronađen 4. juna 2014. godine. “Vijestima” je saopšteno da tužioci još ispituju ko je uključen u taj posao…

Iz Višeg državnog tužilaštva i Uprave policije nije odgovoreno “Vijestima” gdje je zaplijenjeni kokain, odnosno da li je uništen.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet povodom pronalaska opojne droge kokain u količini od oko 250 kilograma dana 4. 6. 2014. godine u Luci Bar, koji predmet je dostavljen na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nisu saopštili u kojoj je fazi taj predmet, kada su posljednji put učinili nešto da otkriju čija je droga, koliko su osoba saslušali tokom istrage, ali ni da li u tom predmetu sarađuju sa kolegama iz drugih država.

Nisu objasnili ni gdje čuvajui četvrtinu tone kokaina, ni da li su saslušali Kolumbijca Luiza Augusta Cesara Trianu Pelaeza, koji je u Albaniji uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u švercu 250 kilograma skupocjenog bijelog praha.

Par mjeseci nakon zapljene, iz tužilaštva je zvanično rečeno da je istragom utvrđeno da nijedan crnogorski državljanin nije umiješan u taj posao.

Iz Evropske komisije, međutim, kritikovali su nadležne, napisavši u Izvještaju o napretku da tokom istrage nije otkrivena mreža koja je organizovala tu trgovinu narkoticima.

Carinici su bijeli prah otkrili prije nego je kontejner sa broda, kamionima trebalo da bude prebačen albanskoj kompaniji “Rrapaj kornere”.

Tri kontejnera sa voćem i kokainom 25. aprila 2014. godine iz Ekvadora brodom su krenula ka Evropi.

Na osnovu podataka dostupnih na specijalizovanim internet sajtovima, “Vijesti” su tada otkrile da je kontejner sa teretom napunjen u ekvadorskom gradu Guajakil, a da je sa tamošnjeg terminala isplovio na palubi broda “Bogor”.

Na terminal u španskoj luci Malaga, brod je stigao 15. maja, gdje je iskrcan kontejner, koji se sjutradan natovaren na brod “Hamonia Antofagasta”, nakon čega je poslije tri dana stigao na terminal na Malti.

Od 19. do 29. maja taj frigokontejner bio je na Malti (Marsaxlock), da bi ga 29. maja njemački brod “Jork Valiant” ukrcao i povezao za Bar, gdje je stigao 31. maja te godine.

Godinu i po nakon zapljene 250 kilograma kokaina, u Bar je, u kontejneru punom džakova kafe dopremljenom iz Brazila, stiglo 33,4 kilograma kokaina. I tu pošiljku otkrili su carinici, a istražitelji su nezvanično rekli da sumnjaju da je mnogo veći tovar droge istovaren negdje na putu između Brazila i Crne Gore. Tada su nezvanično kazali da je kokain pronađen na vrhu džakova kafe i da nije bio sakriven.

Istražitelji do danas nisu otkrili ko je trebao da preuzme tovar vrijedan oko 1,500.000 eura koji je u Luku Bar dopremljeni 25. novembra 2015. godine brodom “TONGAN II”.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet povodom pronalaska veće količine, oko 30 kilograma opojne droge kokain u Luci Bar, krajem 2015. godine i ovaj predmet se nalazi u fazi izviđaja”, saopšteno je iz VDT-a.

Izviđaji i vještačenja

Sredinom juna 2018. godine, u kontejneru sa bananama carinici su otkrili 32 pakovanja kokaina u kontejnerskom dijelu barske luke.

Policija je dan kasnije saopštila da su ispitali više osoba u vezi sa spornim kontejnerom, vozača kamiona koji je trebalo da preuzme kontejner, špeditera i pomorskog agenta. Svi su negirali da imaju bilo kakve veze sa pošiljkom kokaina.

Iz Višeg državnog tužilaštva, “Vijestima” je odgovoreno da je i taj predmet u izviđaju: “U ovom tužilaštvu formiran je i predmet povodom inicijative Uprave policije – CB Bar, koja je dostavljena ovom tužilaštvu, za donošenje naredbe za hemijsko vještačenje praškaste supstance bijele boje, za koju se pretpostavlja da je opojna droga kokain, koja je pronađena u jednom kontejneru u Luci Bar, u junu mjesecu 2018. godine, kao i za DNK vještačenje izuzetih tragova, a koje naredbe za predmetna vještačenja su od strane tužilaštva donijete i dostavljene Forenzičkom centru Danilovgrad i ovaj predmet se nalazi u fazi izviđaja”, objasnila je tužiteljka Medenica.

Gotovo identičan odgovor stigao je i za kokain zaplijenjen sredinom marta 2019. godine, koji je sa lukom stigao u Bar:

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet povodom pronalaska više pakovanja sa praškastom supstancom, koja su se nalazila u šupljini spoljašnje strane brodskog kontejnera, i od strane tužilaštva preduzete su zakonom propisane mjere i radnje i donijeta je naredba za sva neophodna vještačenja, koja vještačenja su u toku”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com