Poslaniku Jovanu Vučuroviću plata prepolovljena - Volim Podgoricu

Poslaniku Jovanu Vučuroviću plata prepolovljena

Poslaniku Demokratskog fronta (DF) Jovanu Vučuroviću će naredna plata biti umanjena za 40 odsto, a Nebojši Medojeviću za 30 odsto jer su im tokom skupštinskih sjednica izrečene opomene.

Nakon što je Administrativni odbor juče jednoglasno prihvatio zahtjev za kažnjavanje poslanika, Vučurović će u maju primiti 556 eura manje a Medojeviću će plata biti umanjena za 488 eura.

Tokom jesenjeg i proljećnog zasjedanja Vučuroviću su izrečene dvije opomene, kojima se poslanici kažnjavaju sa 20 odsto plate, dok je Medojević imao opomene koja podrazmijevaju umanjenja od 20 i deset odsto.

Zbog opomena na sjednicama parlamenta plata je za 20 odsto umanjena lideru Radničke partije Janku Vučiniću, dok su sa deset odsto plate kažnjeni poslanici Fronta Milan Knežević, Branko Radulović i predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović.

Vučurović je, između ostalog, opomenut jer je tokom rasprave o Zakonu o eksproprijaciji kazao da su “porodica Đukanović i sa njima povezana lica iz svijeta organizovanog kriminala namjerili da otimaju po Crnoj Gori“.

Tokom sjednice na kojoj se raspravljalo o aferi “Koverta“ Vučurović je opomenut jer je rekao da je “priča o 15 miliona smijurija plasirana od lopovske družine DPS-a“, kao i da “Milo Đukanović i Milivoje Katnić nijesu došli jer su to dvije kukavice, a da je VDT Ivica Stanković jedna figura koja ovdje sjedi bez veze“.

Medojević je opomenut jer je kazao da “građani glasaju da im braća Đukanović pljačkaju privatnu imovinu“, a izrečena mu je opomena i kada je tokom rasprave o izvještaju Fonda za zaštitu depozita kazao da država ne kontroliše banke.

“Od njih nema ni centa naplate, ni centa kamate, a i dalje se drže. Naplaćuju se kako je brat predsjednika DPS-a naplaćivao, u gepek se stave ljudi bejzbol palicom, pa se naplate ti krediti“, kazao je on.

Janko Vučinić kažnjen je zbog izjave da je Crna Gora zarobljena država u raljama mafijaške vlasti, navodeći da je Zakon o ekspropiraciji „mafijaški zakon“.

“Možda smo malo u tim mafijaškim poslovima i uznapredovali, jer bilo je da mafijaši obično kažu – dajte im ponudu koju neće moći odbiti. Ali, vi ste pošli korak dalje i onda obezbijedili zakon, tako da će mafijaši na osnovu ovoga zakona da uzimaju imovinu građana“, kazao je tada Vučinić.

Nakon opomene potpredsjednika parlamenta Branimira Gvozdenovića, Vučinić mu je tada poručio da će doći da mu iščupa mikrofon, nakon čega je dobio i drugu opomenu, a sjednica je prekinuta.

Dok je Branko Radulović kažnjen jer je porodicu Đukanović nazvao mafijaškom hobotnicom, Knežević je opomenut kada je rekao da nije studirao na Berkliju i Džordžtaunu “kao djeca i bratanići funkcionera”.

“Moji roditelji su bili prosvjetni radnici i uspjeli su da mi omoguće da studiram u Nikšiću. Nijesu pokrali ni Duvanski kombinat, niti bilo što i imali smo uslove da studiramo u Crnoj Gori“, kazao je on.

Popović je sankcionisan jer je Kneževića nazvao “kretenom”, a poslanik DF-a jer je ga je pozvao da izađe napolje. Poslanik HGI Adrijan Vuksanović glasao je na jučerašnjoj sjednici Odbora protiv kažnjavanja Popovića nakon čega su poslanici DPS-a prigovorili da poslovnik važi isto za sve.

Staniću otpremnina, poslanicima dnevnice

Administrativni odbor prihvatio je i zahtjev nekadašnjeg poslanika DF-a Novice Stanića da mu se isplati otpremnina. Konstatovano je da je Stanić nakon prestanka mandata 2016. godine, iskoristio pravo da još godinu prima nadoknadu iz budžeta parlamenta. Stanić se, kako su kazali, penzionisao 2018. godine.

Usvojena je i odluka prema kojoj će biti isplaćivane dnevnice predsjednicima i članovima odbora koji žive van Podgorice. Osim za dolazak na sjednice, oni će dobijati nadoknadu i za pripreme sjednica parlamentarnih radnih tijela. Članovi odbora pozvali su poslaničke klubove da do 23. aprila dostave predloge za jednog člana žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade nakon što je Asim Dizdarević podnio ostavku.

Konačno će se baviti i svojim imunitetima

Administrativni odbor juče odlučio da zakaže konsultativno saslušanje na temu poslaničkog imuniteta. To je na prošloj sjednici inicirao član Odbora Raško Konjević (SDP), nakon što su sudovi odlučili da “stave u zatvor” dvojicu poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića i Nebojšu Medojevića.

Tada je institut imuniteta potpuno devalviran tumačenjem sudova, pa je Skupština zauzela stav da se naknadno bavi ovim pitanjem.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com