ĐUKANOVIĆ: Još uvijek ne znam da li ću se ponovo kandidovati za šefa partije - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: Još uvijek ne znam da li ću se ponovo kandidovati za šefa partije

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je da nema razloga za ukidanje mjesta zamjenika predsjednika stranke na partijskom kongresu koji je planirana za kraj godine.

Na toj poziciji je premijer Duško Marković, a izmjenom partijskog Statuta ona je uvedena na posljednjem stranačkom kongresu prije četiri godine.

Na pitanje da bi na stranačkom kongresu moglo biti ukinuto mjesto zamjenika predsjednika i ponovo vraćene funkcije potpredsjednika, Đukanović je kazao da u vladajućoj partiji nikada nisu imali nekontrolisanih inicijativa.

“Uoči takvih događaja sjednemo napravimo sveobuhvatnu analizu svega što smo uradili i izazove koji slijede i dogovorimo se u kom personalnom rasporedu bi najbolje mogli odgovoriti tim izazovima. Nije bilo ni razmišljanja s moje strane o bilo kakvim promjenama u organizaciji u vrhu partije. Ovo rješenje smo ustanovili na posljednjem kongresu prije četiri godine i nemamo nijedan razlog da to organizaciono riješenje sada sumnjičimo i preispitujemo”, rekao je Đukanović novinarima u vili “Gorica”.

Na kongresu DPS-a Marković je izabran za zamjenika predsjednika, nakon što su ukinuta tri potpredsjednička mjesta. Na tim pozicijama su bili Filip Vujanović, Svetozar Marović i Igor Lukšić. Dok su Vujanović i Lukšić uoči kongresa najavili da neće biti na visokim stranačkim funkcijama, Marović je imenovan za predsjednika Političkog savjeta. To stranačko tijelo nije imalo nijednu sjednicu, a nakon što je Marović osuđen za korupciju i označen šefom organizovane kriminalne grupe koja je oštetila Opštinu Budva u aferi “Zavala”.

Đukanović je kazao i da još ne razmišlja da li će se ponovo kandidovati za predsjednika partije na kongresu koji se očekuje u novembru ili decembru. On je rekao da će u okviru stranačkih organa biti odlučeno ko će biti kandidat za predsjednika stranke, navodeći da to mora biti rezultat kolektivnog dijaloga.

“Ne razmišljam o tome, jer ne mislim da je presudan moj lični stav niti je tu dominanta lična ambicija. Nadam se da mi vjerujete da tu vrstu ambicija više nemam i da sam sve te svoje ambicije odavno i u potpunosti zadovoljio. Hajde da sagledamo izazove u budućnosti i vidimo na koji način možemo najbolje pomoći. Ko sa kog mjesta”, kazao je on.

Iako u Ustavu Crne Gore i Zakonu o predsjedniku ne piše da predsjednik države ne smije biti član partije, raniji predsjednik Filip Vujanović je zvanično “zamrzavao” status potpredsjednika stranke dok je bio na čelu države.

Na pitanje da li će i on to učiniti, Đukanović je ranije tvrdio da “postoji ne mali broj ljudi koji su na državnim funckijama, a istovremeno vode stranke, ali ima onih koji su preuzevši državne funkcije napustili kormilo stranaka”. On je tada rekao da će u stranci razgovarati “šta je nabolje za DPS i demokratski život Crne Gore“. Đukanović je kao predsjednik Crne Gore juče na vili “Gorica” dodijelio nagrade Privrednoj komori Crne Gore.

EU ne odustaje od zapadnog Balkana

Komentarišući sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom krajem mjeseca u Berlinu, Đukanović je rekao da ta inicijativa uliva dodatno ohrabrenje da EU neće posustati u namjeri da integriše zemlje zapadnog Balkana.

“To će biti prilika za razgovor o nekim od najaktuelnijih pitanja. Vjerovatno će biti u fokusu pitanje pregovora Beograda i Prištine. Crna Gora o tome ima jasan stav”, naveo je Đukanović i kazao da je to prilika da razgovaraju generalno o pitanju evropske perspektive zapadnog Balkana.

Povlačio sam se svojom voljom, neće me srušiti niko

Đukanović je za BBC na srpskom rekao da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, ističući da je spreman na dijalog sa organizatorima građanskih protesta.”Neće me srušiti niko. Ja sam se tri puta povlačio, svojom voljom, nakon pobjeda i ne mislim da iko može da me sruši od političke konkurencije”, rekao je on.

Komentarišući građanske protest, Đukanović je ponovio da se ispostavljaju politički zahtjevi čiji je cilj rušenje institucija. On je rekao da zahtjeve demonstranata tumači na svoj način. “Svi njihovi zahtjevi se mogu svesti samo na jedan – Vi ga zovete zarobljenost institucija, a ja sam ga pročitao ovako: predugo ste na vlasti i potrebno je da odete i ustupite mjesto nama. Krajnje mi je problematično da želite snaženje države tako što ćete prethodno urušiti ključne institucije”, kazao je on.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com