SLAVIMO CVIJETE, JOŠ 7 DANA DO VASKRSA: Ako uradite ovu jednostavnu stvar, ispuniće vam se SVAKA ŽELJA! - Volim Podgoricu

SLAVIMO CVIJETE, JOŠ 7 DANA DO VASKRSA: Ako uradite ovu jednostavnu stvar, ispuniće vam se SVAKA ŽELJA!

U nedjelju se obiležava praznik Cvijeti, koji prema crkvenom kalendaru dolazi dan nakon Lazareve subote ili Vrbice. Ovaj praznik uvijek pada u nedjelju, a naziv je dobio jer je običaj da na ovaj praznik djeca i djevojke porane i odu da beru cvijeće, a Isusa je narod u Jerusalimu dočekao grančicom palme i cvijećem.

Prema još jednom vjerovanju, ujutru je potrebno požuriti jer ko prvi stigne i uzbere cvijet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako u nju snažno vjeruje.

Učenici uradiše kako im je Hristos rekao i kad dovedoše magare, on ga je uzjahao i krenuo u Jerusalim.

Sve se to dešavalo pred praznik Pashe, pa se u Jerusalimu bijaše sakupilo svijeta iz mnogih krajeva. Kada je Isus naišao, mnogi su se zapitali: “Ko je to?”. Potom Hristos uđe u hram, gdje su bili sakati i bolesni, i sve ih je iscijelio. Među narodom i djecom zavladalo je veliko oduševljenje.

Cijelog dana je Isus držao propovijedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitiniju.

Stari običaj koji se i na ovaj praznik praktikuje je da se na taj dan okupe mladići i djevojke na raskršću ili kod crkve, nalože vatru i igraju i pjevaju dok ne počne služba u crkvi. Iako kažu, da se na veliki praznik ne radi, ipak je na Cvijeti valjalo posijati lan i kupus.

Djevojke su se na ovaj praznik okupljale kako bi brale, sušile i sadile cvijeće, pa su zato nazvane svetonosnice. One su tako nazvane jer su nakon odlazaka u šume i proplanke, dolazile noseći cvijeće kojim su se kitile. Branje cvijeća praćeno je pjesmom.

Na ovu nedjelju mjesec je pun, a vjerovalo se da tada ljudski um i vještine posjeduju najveće moći. Zato je trebalo započinjati poslove i donijeti važne odluke.

Naime, prema narodnom vjerovanju, oni koji na ovaj praznik započnu posao kojim žele sa uspjehom da se bave, uspjeće u svom naumu. Zato nikako nemojte zaboraviti da se odvažite i započnete šta god želite da radite uspješno do kraja godine.

Cvijeti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cvijeće.

Vjernici koji poste cio post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovijesti i Cvijeti, može da se jede riba.

Od praznika Cvijeti ostaje još sedam dana do Vaskrsa.

dijaspora.news

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com