Fajront u podgoričkim kafanama tačno u ponoć - Volim Podgoricu

Fajront u podgoričkim kafanama tačno u ponoć

Ugostiteljski objekti u stambenim zgradama u Podgorici radiće samo do ponoći, konačan je stav Sekretarijata za preduzetništvo, piše Dan. Ugostitelji su tražili da im se radno vrijeme produži za sat pa da umjesto do ponoći ono bude do jedan ujutro. Međutim, Serketarijat za preduzetništvo to ne podržava objašnjavajući zašto je to tako.

“Obrađivač ne podržava predlog povećanja gornje granice intervala rada ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama do jedan sat iz razloga jer skoro nijedan ugostiteljski objekat nema adekvatnu zvučnu izolaciju, koju treba obezbijediti u postupku gradnje objekata, što u praksi nije slučaj, jer se poslovni prostori ne grade namjenski, (isti su uslovi za noćni klub i za skladište). Takođe, nijedan objekat nema ugrađene limitatore jačine zvuka na uređajima sa kojih se emituje muzika, a pravilnik o graničnim vrijednostima buke tek treba da počne da se primjenjuje”, piše u izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu Odluke o radnom vremenu.

Unija poslodavaca je sugerisala da treba ostaviti mogućnost privrednim subjektima, koji se bave jednostavnim zanatom da sami odrede kraće ili dvokratno radno vrijeme u skladu sa njihovim potrebama, što je Sekretarijat za preduzetništvo i prihvatio.

Unija poslodavaca je ukazala da je rok uskkađivanja važeće odluke istekao te da predloženi nacrt najveću pažnju posvećuje trgovini i ugostiteljstvu. Takođe, iz Unije je ukazano nacrt odluke o radnom vremenu nema predloga sa aspekta radnog vremena izvođenja radova – izgradnje objekata, kao i da korišćenje sintagme “biznis barijera” ne može biti argument kao vodič za normiranje radnog vremena, kako kome od slučaja do slučaja odgovara.

“Djelatnosti koje tretira odluka i utvrđivanje intervala rada za njih uglavnom zavise od materijalnih propisa kojima su regulisane pojedine oblasti. Svjedoci smo činjenice da je za veliki broj propisa, posebno za oblasti koje tretira odluka upravo sintagma “biznis barijera” bila vodilja, te je u tom pravcu decidno regulisan postupak dobijanja odobrenja za obavljanje djelatnosti, svodeći jedan broj njih (posebno u trgovini i zanatstvu), samo na prijavu koju privredni subjekat podnosi prije početka obavljanja djelatnosti, bez ikakvih propratnih dokumenata”,  piše u odgovoru Sekretarijata za preduzetništvo.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com