Komičar NOVI PREDSJEDNIK UKRAJINE, Porošenko priznao poraz: Neću izaći iz politike! (VIDEO) - Volim Podgoricu

Komičar NOVI PREDSJEDNIK UKRAJINE, Porošenko priznao poraz: Neću izaći iz politike! (VIDEO)

Preliminarni rezultati pokazuju da je glumac Vladimir Zelenski dobio 73,2 odsto glasova na predsjedničkim izborima u Ukrajini, a aktuelni predsjednik Petar Porošenko osvojio je 25,3.

Ako se potvrde izlazne ankete, ovaj komičar će biti na vlasti narednih pet godina Inače, ukrajinski predsjednik ima značajna ovlašćenja kada je u pitanju bezbjednost, odbrana i spoljni poslovi zemlje.
U međuvremenu, Porošenko je priznao poraz i izjavio da se nikada ne treba predavati.

“Rezultati su očigledni, međutim, nikada se ne treba predavati. Izaći ću iz predsjedničkog kabineta ali neću izaći iz politike“, istakao je.

FOTO: AP
Porošenko je takođe rekao i da će pozvati Zelenskog i čestitati mu na pobjedi.

“Novi predsjednik će imati jaku opoziciju, ali Ukrajina će zbog toga samo dobiti još više. Pobijediće demokratija u Ukrajini. Pomoći ćemo novoizabranom predsjedniku u svim odlukama koje bude donosio a da su u skladu sa nacionalnim interesima zemlje. Spreman sam da mu pomognem da što prije preuzme posao“, istakao je.

FOTO: EPA
Porošenko je dodao i da su izbori bili fer i transparentni i u potpunosti u skladu sa evropskim propisima.

Zelenski je poručio građanima da ih neće iznevjeriti.

“Iako još zvanično nisam predsjednik, kao građanin Ukrajine mogu reći svim postsovjetskim zemljama – ‘Pogledajte nas, sve je moguće'”.

FOTO: EPA

Zelenski je dominirao i u prvom krugu izbora prije tri nedjelje, kada su glasači birali između 39 kandidataKampanju su obiležili raskošni onlajn oglasi i ispadi smišljeni da bi privukli pažnju. Zelenski (41) je tako insistirao da Porošenko i on urade test na alkohol i droge prije nego što se suoče u debati, na šta je Porošenko pristao.

I tako, prvi put u istoriji Ukrajine, rivalski kandidati su se slikali kako daju krv na analizu.

FOTO: AP

U prvom krugu 31. marta, Zelenski je osvojio 30,2 odsto glasova, skoro dvostruko više od Porošenka koji je osvojio 15,9 odsto.

FOTO: AP

Zelenski se obraćao mlađim Ukrajincima igrajući na njihovu odbojnost prema korupciji i interesima krupnog kapitala.

Njegov dosadašnji uspjeh ukazuje na to da postoji ogromna želja za političkom promjenom u zemlji koju neprestano potresaju korupcionaški skandali, a siromaštvo je široko rasprostranjeno.

Popularna satirična TV serija Zelenskog zove se “Sluga naroda”, a on glumi običnog nastavnika koga slučajno izaberu za predsjednika. Tako se sada zove i njegova politička stranka.

Serija je hit na Kanalu 1+1, u vlasništvu milijardera oligarha Ihora Kolomoiskog, glavnog Porošenkovog protivnika. Zelenski, međutim, insistira na tome da on nije oligarhova “marioneta”.

Podsjetimo, u Ukrajini se danas održao drugi krug izbora za predsjednika, u njemu učestvuju dva kandidata – komičar Vladimir Zelenski i aktuelni predsjednik Petar Porošenko.

dijaspora.news/Kurir.rs
Foto: EPA/Youtube

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com