NIKŠIĆ ZAPOŠLJAVA VISOKOŠKOLCE: Radno mjesto za 100 mladih, plata 400 eura - Volim Podgoricu

NIKŠIĆ ZAPOŠLJAVA VISOKOŠKOLCE: Radno mjesto za 100 mladih, plata 400 eura

Nikšićka opština će, kroz program zapošljavanja mladih visokoškolaca, zaposliti 100 Nikšićana s diplomom a minimalna plata će biti 400 eura.

U Nikšiću je, kao i u mnogim crnogorskim opštinama, veliki broj nezaposlenih visokoškolaca na evidenciji Biroa rada.

Da bi promijenili neslavnu statistiku koja kaže da je od 3.805 nezaposlenih, čak 323 mlađih od 30 godina sa visokom stručnom spremom, u Opštini su planirali da sprovedu Program podsticaja za zapošljavanje oko stotinu visokoškolaca na godinu.

Međutim, program ne predviđa radni staž, pa će mladi koji su već završili stručno osposobljavanje visokoškolaca, a nalaze se na Birou, ukoliko dobiju posao kroz taj program, još 12 mjeseci raditi bez penzijsko-invalidskog osiguranja, a garantovana mjesečna plata biće im 400 eura.

Dvadesetsedmogodišnji Sreten Vujović iz Nikšića diplomirao je kriminalistiku na Pravnom fakultetu.

Od kad je prošle godine završio stručno osposobljavanje u Centru bezbjednosti, ne može da nađe posao.

“Konkurisao sam na više mjesta van moje struke, jer nema konkursa mnogo u državnim preduzećima”, istakao je Vujović.

Iako trenutno nije na evidenciji nezaposlenih u Nikšiću zbog neblagovremenog prijavljivanja, svjestan je da je u gradu mnogo nezaposlenih, što potvrđuje i statistika Zavoda za zapošljavanje.

“Trenutno se evidentira 3.805 nezapsolenih. Što se tiče visokoškolaca, njih je 910, ali ipak najviše nezaposlenih je sa četvrtim stepenom stručne spreme. U ukupnom, iznos viskoškolaca mladih nezaposlenih je 323”, kazala je Rajka Radonjić iz nikšićkog Biroa rada u martu ove godine.

Među njima je najviše pravnika, ekonomista, profesora književnosti i engleskog jezika, profesora fizičkog vaspitanja, te pedagoga, psihiloga, sociologa.

U pokušaju da promijene neslavnu statistiku, u Opštini su kreirali Program podsticanja zapošljavanja mladih visokoškolaca, prvi takve vrste u Crnoj Gori.

“Cilj programa je da se uposli oko 100 mladih ljudi, da se mladi ljudi osnaže i da se poveća kvalitet radne snage kroz sticanje novih iskustava, znanja i vještina, kako bi nadamo se jedan dio od njih i nakon završenog programa 12 mjeseci ostao kod istih poslodavaca”, kazao je Milan Korać iz Sekretarijat za mlade i socijalno staranje.

Program je namijenjen nezaposlenim visokoškolcima sa evidencije Zavoda, mlađim od 30 godina, sa prebivalištem u Nikšiću i crnogrskim državljanstvom.

Pravo učešća, na poziv koji će Opština uskoro objaviti, imaju sva preduzeća koja posluju u gradu.

Planirano je da plate budu 400 eura, od čega će polovinu plaćati Opština, a isto toliko preduzeće koje primi radnika.

I Vujović je čuo za planove lokalne uprave. Iako ima namjeru da se opet prijavi na Biro, kako bi konkurisao, njegovo oduševljenje Programom, kaže, trajalo je kratko.

“Posmatrajući taj program kao dobru priliku, više sam se raspitivao i shvatio da ne nudi velike benefite. On nudi jedno privremeno rješenje, koje nakon određenog vrmena donosi povratak na ulicu. Ovaj program ne nudi penzijsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, već brisanje sa Biroa rada”, kazao je Vujović.

U Birou objašnjavaju da oni koji se zaposle neće biti raspoloživi za zapošljavanje dok traje program, ali da će zdravstveo osiguranje imati kao nezaposleni.

Iako nezadovoljan, Sreten će se prijaviti na ovaj poziv za zapošljavanje.

“Bar nakratko da ostvarim neki vid prihoda i da se kroz to dodatno obrazujem i edukujem”, rekao je Vujović.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com