Amfilohije: ”Vlast u Crnoj Gori godinama poteže CRVENA pitanja, kad god hoće nešto da PRIKRIJE” - Volim Podgoricu

Amfilohije: ”Vlast u Crnoj Gori godinama poteže CRVENA pitanja, kad god hoće nešto da PRIKRIJE”

Crnogorski mitropolit kazao je da je dobro što je država sklopila temeljne ugovore sa Jevrejima,Vatikanom, Muslimanima, ali ne i što je za “vlastodršce Mitropolija crnogorsko-primorska nepostojeća”.

Crnogorski vlastodršci godinama potežu crkvena pitanja, kad god hoće nešto da prikriju, i skrenu fokus sa onog što čine, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“Nažalost to radi vlast u Crnoj Gori. A ovo što sada radi plod je svega što je do sada radila. Ovdje je očevidno, onaj dio što su radili komunisti poslije rata, tu borbu protiv pravoslavlja, ovi su sada nastavili maksimalno”, kazao je poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske.

Istakao je da ni na jedan način ne pomaže crnogorskim vlastima da prave podjele crkvenim pitanjima, ali i da je predsjednik Crne Gore godinama dolazio kod njega.

“Ja sam čitavo vrijeme otvoren. Ta vlast, koja je i sada tu od devedesetih godina, stalno su dolazili kod mene. I na moje ustoličenje su dolazili, i Milo Đukanović i Momir Bulatović. Poslije toga Milo je neprekidno dolazio sve tamo do negdje posle 2000. godine, pa i posle smo se mi viđali. Ja poštujem vlast, a to što nisam uvijek saglasan sa nekim od vlastodržaca, to je druga priča. Ne treba poistovjećivati vlast i vlastodršce. Vlastodršci su prolazni, a vlast je poredak ljudskog društva”, kazao je on.

On je rekao da ga raduje što crnogorski državnici idu kod pape, ali da je očekivao da Đukanović, premijer Duško Marković i ostali dođu kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog: “Oni su nasljednici njegovi. To bi bio elementarni red. Pa da tu, od njega nađu pouku kako treba da upravljaju državom, i da vrate prvu crkvu Svetog Petra podignutu na Lovćenu, a ne da se odriču ćivota Svetog Petra. Oburdavanje kapele na Lovćenu je oburdavanje Crne Gore i to ide sve dublje i dublje.”

Crnogorski mitropolit kazao je da je dobro što je država sklopila temeljne ugovore sa Jevrejima,Vatikanom, Muslimanima, ali ne i što je za “vlastodršce Mitropolija crnogorsko-primorska nepostojeća”.

“Traže nekakvu registraciju kao da mi postojimo od danas. Ja sam još 2012. ili 2013. godine napisao (Ivanu) Brajoviću pismo, koje su svi oni dobili, da ovdje crkva postoji od četvrtog, petog vijeka… Oni bi sada htjeli da unište tu pravoslavnu crkvu, to je očevidno i kristalno jasno i da afirmišu svoju sektu”, rekao je Amfilohije.

Poručio je crnogorskim čelnicima da moraju biti otvoreni za crkvu ako hoće u “časnu i čestitu Evropu, a ne u NATO pakt”.

Dodao je da je “takozvana Makedoska crkva”, prva crkva u istoriji koju je stvorila Komunistička partija, ali i da se u Crnoj Gori slično dešava:

“To je bio pritisak Josipa Broza, postoji predanje da je patrijarh Vikentije otrovan 1958. godine jer to nije prihvatao. Sada ovi ovdje stvaraju sektu, nepostojeću, koja se samoproglasila za nekakvu autokefalnu, a nemaju veze sa crkvom. Nijednom, a pogotovo sa pravoslavnom, ali oni sada finansiraju tu svoju sektu”.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com