Dan planete Zemlje obilježen akcijom sadnje lipe - Volim Podgoricu

Dan planete Zemlje obilježen akcijom sadnje lipe

Prijestonica Cetinje obilježila je danas Dan planete Zemlje sadnjom lipa duž Bulevara crnogorskih heroja. Akcija je realizovana u saradnji Prijestonice Cetinje, Crnogorskog olimpijskog komiteta i UNDP-a u susret Igrama malih zemalja Evrope – Crna Gora 2019.

U akciji su učestvovala djeca iz Javne predškolske ustanove „Zagorka Ivanović“, učenici osnovnih škola „Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“, Srednje stručne škole, Srednje likovne škole „Petar Lubarda“, cetinjske Gimnazije, predstavnici sportskih kolektiva, Službe spašavanja i zaštite i Izviđačkog odreda „Gojko Kruška“. U prvom dijelu akcije na Bulevaru je zasađeno 20 lipa, a u njenom nastavku biće posađeno još toliko.

„Želio bih da se zahvalim svima koji su danas ovdje, posebno ovoj djeci, mališanima iz vrtića, učenicima osnovnih i srednjih škola, sportistima, na izuzetnom doprinosu i svemu onome što danas radimo na očuvanju životne sredine“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan, koji se zahvalio i predstavnicima COK-a i UNDP-a.

On je kazao da akcija pokazuje kako lokalna uprava i zajednica brinu o prirodi. „Ispunili smo obećanje i zahtjev naših građana da nastavimo sa sađenjem lipe da bi Cetinje ostalo grad lipa“, rekao je Kašćelan.

Direktor Igara malih zemalja Evrope – Crna Gora 2019 Igor Vušurović kazao je da je akcijom Cetinje još jednom potvrdilo da je grad „koji se nalazi na svjetskoj mapi, kao Prijestonica koja gaji ovakve vrijednosti“.

„Ovo su svakako lijepe slike i nešto čime se Crnogorski olimpijski komitet bavi izuzev sporta – promocijom zaštite životne sredine, poštovanjem ekoloških standarda, koji su nam svima prijeko potrebni“, naveo je on. COK u saradnji sa UNDP radi na uvođenju zelenog koncepta u Igre malih zemalja Evrope – Crna Gora 2019 sa ciljem da se Igre, a i drugi budući sportski događaji u Crnoj Gori, organizuju u skladu sa principima održivog razvoja i daju doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Današnja akcija dio je tih aktivnosti.

Igre malih zemalja Evrope – Crna Gora 2019 biće organizovane od 27. maja do 1. juna u Podgorici, Cetinju, Budvi, Baru i u Tivtu.

3 komentara

  1. Nice post. I study one thing more challenging on totally different blogs everyday. It’s going to at all times be stimulating to read content material from other writers and apply a little something from their store. I’d want to use some with the content material on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link on your net blog. Thanks for sharing.

  2. Thanks for another informative website. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I have a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com