Evropska banka spremna da pomogne izgradnju dionice Mateševo-Andrijevica - Volim Podgoricu

Evropska banka spremna da pomogne izgradnju dionice Mateševo-Andrijevica

Evropska banka za obnovu i razvoj, nakon studije izvodljivosti, donijeće odluku o kofinansiranju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica.

To je za TVCG kazao predsjednik te institucije Suma Čakrabarti koji navodi da su spremni da finasiraju budućeg koncesionara Aerodroma Crne Gore.

Evropska banka podržava napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije. Mora se, međutim, smanjiti siva ekonomija, a za to je neophodno i smanjenje poreza, koji Čakrabarti smatra visokim.

Čakrabarti

“Energija, saobraćaj, infrastruktura i privatni sektor – to su oblasti gdje mi i dalje želimo da ulažemo. Drago nam je što možemo da pomognemo Crnoj Gori da privatni sektor učini sposobnijim da se izbori sa konkurencijom, a samim tim lakše integriše. Takođe podržavamo napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije”, kazao je on.

Prva dionica autoputa se privodi kraju, a pripreme za gradnju preostalih su u toku.

“Naša banka je već pomogla u pripremi preliminarnog dizajna dvije dionice autoputa, kao i studiju izvodljivosti za cijeli autoput. Mi ćemo, nakon što sudija bude završena, donijeti i konačnu odluku o kofinansiranju i pomoći Crnoj Gori za dionicu Mateševo Andrijevica”, dodao je Čakrabarti.

S obzirom na to da Evropska banka puno polaže na razvoj putne infrastrukture, Čakrabarti nam otkriva da su u njihovom fokusu i Aerodromi Crne Gore.

“Spremni smo da razmotrimo finansiranje pobjednika na tenderu kojem će biti dodijeljena koncesija za Aerodrome Crne Gore”, rekao je on.

Ovako komentariše sivu ekonomiju i predloge kako je smanjiti i ublažiti negativne efekte.

“Tokom razgovora sa privrednim predstavnicima saopšteno mi je da su visoki porezi veliki teret koji pritiska ovdašnje kompanije. Takođe pomenuli su i Zakon o radu, kao i neophodnost usavršavanja vještina. Tu treba da se fokusirate kako bi se spriječili negativni efekti sive ekonomije”, zaključio je Čakrabarti.

Portal RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com