O ubistvu djeteta pričao bez kajanja - Volim Podgoricu

O ubistvu djeteta pričao bez kajanja

Beranac Imeri Sinan (19) u vrijeme ubistva dječaka u Beranama bio je u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj krivičnog djela i mogućnosti upravljanja postupcima.

To je juče u bjelopoljskom Višem sudu, u nastavku suđenja Imeriju, saopštio predstavnik komisije vještaka dr Željko Golubović. Prethodno angažovana Komisija vještaka konstatovala je da je Imeri bio sposoban da shvati značaj djela i upravlja postupcima, a u oba nalaza je zaključeno da se radi o lakoj mentalnoj zaostalosti. Prema optužnici, Imeri je 14. oktobra 2018. godine, iz niskih pobuda lišio života trinaestogodišnjeg dječaka.

U nalazu piše da kod optuženog dominira poremećaj shvatanja i razumskog odlučivanja, odustvo pravilnog mišljenja i donošenja zaključaka, odsustvo logičkog mišljenja, preovladava nagonski način reagovanja u stresnim situacijama, da je nestabilnog identiteta, nejasnih, difuznih seksualnih granica…

Golubović ističe da okrivljeni realizaciju krivičnog djela opisuje površno, bez empatije i kajanja, a osnova za realizaciju krivičnog djela je narušenost stanja svjesnosti, odnosno nedostatak svjesnosti da je krivično djelo koje je počinio zabranjeno, a uzrokovano njegovim ponašanjem, što se povezuje sa duševnom zaostalošću okrivljenog.

Vještak napominje da je krivično djelo djelimično psiho – patološki motivisano duševnom zaostalošću, na nivou lake mentalne retardacije.

Sud je juče odbio predlog branioca okrivljenog, advokata Slobodana Golubovića – da se angažuju vještaci endokrinolog i seksolog, zato što je vještak Golubović kazao da takav nalaz ne bi ništa promijenio i da je “laka duševna zaostalost u domenu liječenja kod psihijatara i psihologa”.

Prema optužnici, Imeri je lišio dječaka života nakon što je ovaj pobjegao od njega – pojašnjava se da ga je sustigao i više puta izudarao pesnicama u predjelu glave, a zatim i oborio na zemlju, zadavio i bacio u rijeku…

Suđenje se nastavlja 10. maja, za kada su zakazane i završne riječi.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com