PODGORICA: Akcija sadnje drveća u Ulici Vijenci Danila Kiša (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Akcija sadnje drveća u Ulici Vijenci Danila Kiša (FOTO)

 

“Zelenilo d.o.o. Podgorica danas je u Ulici Vijenci Danila Kiša u saradnji sa zaposlenima u društveno odgovornoj kompaniji “Amplitudo” izvršilo akciju sadnje 10 odraslih sadnica kelreuterije koje je ova kompanija donirala putem aplikacije “Moje drvo”. Ovo je ujedno i prva akcija organizovana u drugom-proljećnom ciklusu sadnje putem ove aplikacije.

Na ovoj lokaciji realizovana je drvoredna sadnja, a poznato je da drvoredi predstavljaju jednu od najznačajnijih kategorija javnog zelenila. Njihova važnost ogleda se koliko u pozitivnim sanitarnim efektima, toliko i u estetskom uobličavanju djelova naselja. Savremena urbanistička misao promoviše i afirmiše potrebu da se sve ulice u jednom naselju oplemene i obogate drvećem i to uglavnom drvoredima.

Izboru vrsta prilikom izgradnje drvoreda “Zelenilo” d.o.o.  pridaje izuzetnu pažnju, biraju vrste otporne na uslove sredine sa gustom i razgranatom krošnjom, brzog porasta i otporne na bolesti i štetočine. S toga su donijeli odluku da je u ovom drvoredu najbolje posaditi listopadnu brzorastuću vrstu kelreuteriju (Koelreuteria pinaculata) koja je zbog svojih plodova koji su jesen crveno-narandžaste boje i dobila naziv lampijon drvo.

Kompanija Amplitudo dala je svoj doprinos i donacijom 3 parkovske klupe koje su ugrađene na istoj lokaciji.

“Zelenilo” d.o.o. poziva sve društveno odgovorne kompanije, organizacije i građane da se pridruže akcijama ozelenjavanja kako bi zajedničkim snagama Glavni grad učinili ljepšim mjestom za život svih nas.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com