PROCURIO DOKUMENT, URA: Ugrožena bezbjednost svima koji putuju preko aerodroma u Tivtu - Volim Podgoricu

PROCURIO DOKUMENT, URA: Ugrožena bezbjednost svima koji putuju preko aerodroma u Tivtu

Pista na tivatskom aerodromu je u jako lošem stanju i u svakom trenutku je moguće njeno pucanje, što za posljedicu može da ima i pucanje pneumatika i moguće izlijetanje vazduhoplova sa poletno-sletne staze, tvrde iz Građanskog pokreta URA.

Podaci koje su saopštili iz te partije, kako su kazali, sadržani su u izvještaju Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) iz marta prošle godine.

“Procurjeli dokument ACV svjedoči o ugroženoj bezbjednosti kako domaćih tako i inostranih državljana koji putuju preko tivatske vazdušne luke. U pitanju je dokument od 10 strana koji je sačinila ACV u martu 2018. godine i koji do danas bio sakriven od očiju javnosti”, kazao je Filip Adžić, potpredsjednik URA.

U dokumentu se navodi da je komisija za certifikaciju Aerodroma Tivat u periodu od 26. do 30. marta 2018. izvršila detaljni pregled u oblasti fizičkih karakteristika aerodroma, da je konstatovano više nepravilnosti i neusaglašenosti sa regulatornim zahtjevima, te da je o svemu, kroz izvještaj, informisano i preduzeće Aerodromi Crne Gore.

Prema riječima Adžića, obaveza Aerodroma je bila da sačini Plan korektivnih mjera radi otklanjanja utvrđenih neusaglašenosti.

U dokumentu koji je URA predstavila javnosti, navodi se da je “na površini piste vidna pojava karakterističnih kružnih pukotina nastalih usljed izrazitog prisustva vode i da ih je nemoguće sanirati zapunjanjem bitumenskom masom već je neophodno izvršiti zamjenu habajućeg sloja“.

Dodaje se i da, “uzimajući u obzir povećan broj rotacija u predstojećim ljetnjim mjesecima, a u kombinaciji sa nepredviđenim atmosferskim uticajima i ograničenom mogućnošću za održavanje i kontrolisanje širenja pukotine, ista može biti proširena do te mjere da predstavlja opasnost za pucanje pneumatika i moguća izlijetanja vazduhoplova sa piste“.

“Jasno je da staza nije bezbjedna, da je trebalo preduzeti konkretne mjere za sanaciju, što prema našim informacijama, do sada nije urađeno”, kazao je Adžić.

On je podsjetio na željezničku nesreću na Bioču i „Voz neprebola“ i kazao da ona treba da budu opomena za državu i za ministarstvo saobraćaja, ali i za sve institucije i pojedince zadužene za bezbjednost saobraćaja.

Izvršni direktor stranke Zoran Mikić, rekao je da Aerodromi Crne Gore i ACV duguju odgovore zbog čega su izvještaj krili od očiju javnosti i pozvao ih da konkretno odgovore koje su aktivnosti preduzete da se saniraju oštećenja i isprave nepravilnosti iz izvještaja.

“Pista nije jedini problem na Aerodromu Tivat. Agencija je osim za nju utvrdila još nekoliko nepravilnosti, pored ostalog i pitanje sigurnog kretanja i parkiranja vazduhoplova na platformi tivatskog aerodroma. Da je parkiranje na tivatskom aerodromu problem svjedoči i činjenica da su prošle godine oštećenja dva manja parkirana aviona koji nisu bili obezbijeđeni na adekvatan način“, kazao je Mikić.

Izvještaj, kako je ocijenio, ukazuje da “ne postoje ni najmanje dileme da se infrastruktura Aerodroma Crne Gore nalazi u lošem stanju”.

Iz URA su od nadležnih tražili hitnu sanaciju piste, te saopštili da će insistirati na odgovornosti nadležnih. “Insistiraćemo na odgovornosti onih koji su doveli u pitanje bezbjednost putnika, zaposlenih na aerodromu i zaposlenih u avio kompanijama, te odgovornost onih koji su ugrozili imidž Crne Gore kao turističe destinacije i doveli u pitanje saradnju sa renomiranim avio kompanijama”, poručili su iz URA.

2 komentara

  1. An intriguing discussion is worth comment. I’m sure that you simply write regarding this topic, may possibly not be considered a taboo subject but typically persons are too little to communicate on such topics. To another. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com