DPS I SNS POBIJEDILI U FINALU ABA LIGE - Volim Podgoricu

DPS I SNS POBIJEDILI U FINALU ABA LIGE

Vladajuće stranke u Srbiji i Crnoj Gori, SNS i DPS, jedini su pravi pobjednici košarkaškog ludila koje je obilježilo finalnu seriju ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti, a koje je vrhunac primitivizma dostiglo u petoj utakmici u Beogradu, smatra konsultant za međunarodne odnose, Marko Begović.

U sudaru dva najbolja košarkaška regionalna kluba u minulih desetak dana bilo je svega, a najmanje košarke. Odlučujuća utakmica u dvorani “Aleksandar Nikolić” počela je sa sat zakašnjenja, jer su se igrači Budućnosti vratili u svlačionicu sa zagrijavanja, zasuti svim i svačim sa tribina, a pod prijetnjama 40-ak Zvezdinih huligana koji su okupirali parket.

– Pobjednici finalnog duela nisu ni Budućnost, ni Zvezda – pobjednici ovog duela su DPS i SNS, jer polarizacijom društva obezbjeđuju kontinuitet partitokratsko-klijentelističkog sistema – smatra Begović. Zašto je košarkaška svetkovina, što okršaj tima koji brani titulu i izazivača svakako treba da bude, posebno u regiji koja je proslavila “kraljicu igra”, na površinu izbacila najniže, najprimitvnije porive? Odakle, zapravo, tolika mržnja – između dva kluba, dva grada?

Svu izopačenost dešavanja u Podgorici i Beogradu odslikava činjenica da su navijači Zvezde nedavno uplatili novac za povrijeđenog jednog od vođa navijača Budućnosti, Aleksandra Čaku Ivanovića.

Tokom košarkaških duela dva tima nije, međutim, viđena takva “solidarnost”, naprotiv.

Begović smatra da vladajuće strukture u obje države na ovaj način skreću pažnju sa egzistencijalnih problema građana, i da tako, zapravo, funkcionišu…

– Ako želimo da razumijemo uzroke nemilih događaja, rekao bih da ono što se dešavalo u Beogradu nije izolovani, već pažljivo planirani incident. Fingiranje sukoba između, inače poslovnih i klijentelističkih struktura SNS-a i DPS-a, skreće pažnju sa egzistencijalne drame građana Srbije i Crne Gore, ali i očigledne nefunkcionalnosti političkog sistema u tim zemljama – ističe Begović.

Nije prvi put, posebno na ovim prostorima, da sporstki spektakli budu poligon za izražavanje niskih strasti, nacionalnih, šovinističkih, političkih…

– Mislim da pojedini komentatori nisu u pravu kada o Crvenoj zvezdi i Budućnosti govore kao o državnim, jer se radi o čisto stranačkim projektima. Intervju gospodina Nebojše Čovićapred ovogodišnje finale, samo je poslužilo da stimuliše navijačke strukture u Beogradu na iskorak iz nacionalizma u šovinizam. Iako zakonski okvir, u odnosu na međunarodno obavezujuće standarde, omogućava Ministarstvu unutrašnjih poslova ali i Ministarstvu omladine i sporta da reaguje – siguran sam da će reakcija ovih državnih organa u Republici Srbiji izostati – dodaje Begović.

Atmosfera povišenih tenzija počela je već u prvoj utakmici u Beogradu, nakon koje je sada već bivši trener Budućnosti Jasmin Repeša izjavio “ne bih o atmosferi, ne vucite me za jezik”.

Hrvatski trener nije, međutim, mogao da se suzdrži nakon druge utakmice, koju je njegov tim ubjedljivo izgubio, pa je cijelu konferenciju za novinare potrošio pričajući o ambijentu.

– Bila je ovo kolektivna histerija, psihijatrija najnižeg reda!

Crna Gora, Podgorica, navijači Budućnosti, nisu, nažalost izdržali, već su i oni bili dio “folklora” – svega je bilo u trećem meču u dvorani “Morača”, od ulazaka na parket navijača iz partera, pljuvanja i vrijeđanja gostujućih košarkaša, udaranja Zvezdinih simpatizera koje je izvodila policija.

Jedina normalna, prava sportska atmosfera u ovoj seriji, koja je vladala u Podgorici u četvrtom meču (ispražnjen je bio parter i dva reda tribina) nije pomogla da se smire strasti – Zvezdina odmazda u majstorici bila je brutalna.

– I Podgorica je bila u nekoliko navrata loš domaćin. Sjetimo se samo morbidnih scena iz 2015. sa „bubrezima“ za Duška Vujoševića inače Crnogorca – naglašava Begović, koji smatra da Crna Gora ima drugačiji problem.

– Mislim da je nužno ukazati na društvenu heterogenost i nacionalni, etnički i vjerski pluralizam, pa se u slučaju Crne Gore može govoriti o stranačkoj pripadnosti kao jedinom važnom identitetskom određenju. Crvena zvezde je podigla pehar, Budućnost je prepustila tron, ali je poražena košarka na prostorima nekadašnje države.

– ABA liga kao privatno udruženje je izgubila svaki legitimitet, iako se ne uđe u njeno potpuno restrukturiranje, sa sportskog aspekta, svako dalje učestvovanje nema smisla – zaključuje Begović.

Dragan Ivanović: Neiskusan je sastav koji vodi ABA ligu

Regionalna košarkaška liga – sportski proizvod koji je uspio da ujedini ex-Yu region doživio je najveći poraz.

Nekadašnji kapiten Budućnosti Dragan Ivanović kaže da je ružno sve što se događalo na parketu dvorane, koja nosi ime rodonačelnika košarke na ovim prostorima Aleksandra Nikolića.

– Izuzetno ružno, košarka je najviše izgubila u svemu tome – kazao je Ivanović za Televiziju Vijesti.

Ivanović smtra da igrači Budućnosti nisu trebali da se vrate na parket nakon užasnih scena….

– U jednom trenutku sam mislio da je možda bolje da se prekine meč, da ne počinju da igraju, da traže neko drugo rješenje – da se isprazni sala, da se igra na nekom drugom terenu. Možda je sa ove pozicije lako govoriti, ali ne znam da li su oni bili uslovljeni nečim da moraju da izađu, da moraju da igraju. Ako nisu morali, mislim da je bolje bilo da nisu izlazili, da se nisu vraćali nakon prvog izlaska – rekao je Ivanović.

Pred odlučujući meč tenzije su se podizale do maksimuma – predsjednik Zvezde Nebojša Čović je nagovještavao da će Budućnost imati doček kao njegov tim u Podgorici…

– Desetak momaka iz VIP loža bili su na parketu, to su scene nakon kojih se zaista stvorila slika da utakmica ne može da se odigra. Takav ambijent je ostavio utisak na igrače i većina njih je djelovala izgubljeno – kazao je Ivanović.

U cijeloj priči zakazali su i funkcioneri ABA lige, smatra Ivanović.

– Sastav koji vodi ABA ligu je dosta neiskusan. Oni su morali da znaju da će biti ovakva atmosfera i da budu spremni za to. Očito da nisu bili spremni – rekao je Ivanović.

Ivanović smtra da igrači Budućnosti nisu trebali da se vrate na parket nakon užasnih scena….

Posljednje dvije sezone ABA lige su protekle u velikim tenzijama, postavlja se pitanje da li bi trebalo mijenjati sistem takmičenja….

– Trebalo bi razmišljati o fajnl-foru, da se unaprijed odredi grad u kojem će igrati završnica. Ne znam, možda je ta peta utakmica plej-ofa mogla da se odigra u nekom drugom gradu, možda u Zagrebu, možda bi to pomoglo regularnosti – kazao je Ivanović.

Sportska kultura na Balkanu očito ne postoji…

– Trebaće još dosta vremena da prođe da bismo na miru sjeli i gledali utakmice. Nećemo se mi tek tako riješiti ekstremnih slučajeva i situacija kada igraju naše ekipe sa timovima iz Srbije, pa timovi iz Srbije i Hrvatske međusobno. Uvijek će biti tenzija. Zašto, uostalom, nema regionalne lige u fudbalu? To su problemi o kojima se razmišlja – kako bi sve to izgledalo sa ovakvim navijačima – kazao je Ivanović.

Cerović: Ping-pong, začarani krug

Komentarišući dešavanja sa košarkaškog finala ABA lige Zvezda – Budućnost, psiholog Radoje Cerović ocijenio je da ljudska vrsta ima instinktivne mehanizme identifikacije sa sopstvenom grupom, koji su striktno vezani sa nasiljem u smislu odbrane i napada na drugu grupu.

– Kod ljudi, “sopstvena grupa” može da bude bilo šta, uključujući religiju, partiju, fudbalski klub, ulaz u zgradu…To je obilato upotrijebljeno i zloupotrijebljeno od političkih pokreta, koji takođe nude sami niz identifikacionih elemenata, simbola, logotipa, ideoloških odrednica… – istakao je Cerović.

Politička i ideološka borba se, kako je ocijenio, i zasniva na fiktivnim identifikacijama sa simbolima i konstantnom sukobu između raznih simbola.

On je istakao da sve što je povezano sa nasiljem povećava stepen identifikacije sa nekom grupom kojoj ljudi misle da pripadaju.

– To aktivira sve moguće forme mehanizama nasilja, uključujući verbalno. Ako nekoga ne mogu da mučim, mogu da ga vrijeđam i ponižavam i da se osjetim vrijeđan i ponižavan od njegovih riječi. To je jedan ping-pong, začarani krug, koji jednom kad se pokrene i aktivira, veoma ga je teško zaustaviti – kazao je Cerović.

Izvor: VIJESTI

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com