PODGORICA: Veliki koncert na Trgu nezavisnosti - Volim Podgoricu

PODGORICA: Veliki koncert na Trgu nezavisnosti

 

U čast Dana Evrope, Gramophonedzie i MAiKA prvi put u Crnoj Gori

(Podgorica, 24. april 2019.) – Proslava Dana Evrope ove godine trajaće tokom cijelog maja, najavili su iz Delegacije EU u Crnoj Gori. Zajedno sa EU info centrom i i ambasadama zemalja članica EU, u maju planiraju brojne aktivnosti, kako bi sa  građanima otvoreno razgovarali o Evropskoj uniji, evropskim vrijednostima, koristima članstva, ali i izazovima koje donosi proces evropskih integracija.

Centralni događaj planiran je za petak, 10. maja. U okviru Evropskog dvorišta koje će biti postavljeno u centru Podgorice, na prostoru između zgrada Opštine i Narodne biblioteke, biće organizovan zabavni program, dok će se istovremeno zainteresovanim građanima predstaviti zemlje članice EU, kao i projekti EU u Crnoj Gori.

„Ako želite bolje da upoznate neke zemlje članice Evropske unije i dio njihove istorije i kulture, pridružite nam se u Evropskom dvorištu. Imaćete uz to priliku i da se lijepo zabavite, uz evropsku muziku i plesove, dječje predstave i zanimljive interaktivne igre“, poručuju iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Proslava Dana Evrope 10. maja se nastavlja uveče, uz veliki koncert koji građanima Crne Gore ovim povodom tradicionalno poklanja Delegacija EU. Od 20h, na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, gostovaće regionalni bendovi Gramophonedzie Live Experience i MaiKa. Ova dva benda prvi put nastupaju u našoj zemlji, a na glavni podgorički trg donose novu vrstu zvuka, uspješnog spoja tradicionalnog i modernog. Gramophonedzie Live Experience je hibridni lajv di džej sastav koji izvodi fuziju elektronske i žive muzike, poznat po svjetskom hitu „Why Don’t You”. Bend MAiKa je novi fenomen na evropskoj sceni, koji njeguje neobičan spoj indi, panka i balkanskih ritmova, a čini ga grupa dokazanih iskusnih muzičara iz regiona.

„Ove godine odlučili smo se za dvije grupe koje, pored kvalitetne muzike, popularišu i evropske vrijednosti, kao što su solidarnost, tolerancija, pravo na različitost i jednake šanse za sve. Pozivamo sve građane Crne Gore da nam se na koncertu 10. maja pridruže u proslavi ovih vrijednosti“, saopšteno je iz Delegacije.

Na sam Dan Evrope, 9. maja, u EU info centru biće organizovana predstava i radionica za djecu na temu zaštite životne sredine, koja predstavlja jednu od ključnih oblasti u pregovorima Crne Gore i EU.

„Zaštita životne sredine u vrhu je prioriteta EU, a edukacija najmlađih je način da te prioritete i ostvarimo. Na Dan Evrope pretvorićemo EU info centar u malu zelenu oazu, u kojoj će djeca imati priliku da sade, recikliraju i kroz praktične primjere nauče zašto je važno da čuvamo prirodu“, saopšteno je iz EU info centra.

U večernjim satima, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav i njegovi saradnici, na prijemu povodom svečanog obilježavanja Dana Evrope, dočekaće predstavnike crnogorskog političkog, ekonomskog, kulturnog i civilnog društva, kao i  predstavnike stranih i diplomatskih misija u Crnoj Gori.

Tokom mjeseca u kojem se slavi Evropa, biće organizovani koncerti, izložbe, kao predavanja i debate na teme povezane sa članstvom u Evropskoj uniji. Slični događaji planirani su i u drugim crnogorskim opštinama.

Dan Evrope obilježava se svake godine 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova kojom je 1950. godine najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji je vremenom prerastao u Evropsku uniju.

 

2 komentara

  1. Spot lets start work on this write-up, I actually believe this amazing site requirements additional consideration. I’ll more likely be once again you just read additional, thank you that information.

  2. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com