OD 1. MAJA U CG NEMA BUKE: Svi ugostitelji će morati da nabave LIMITATORE ZVUKA - Volim Podgoricu

OD 1. MAJA U CG NEMA BUKE: Svi ugostitelji će morati da nabave LIMITATORE ZVUKA

U okviru nastojanja Ministarstva održivog razvoja i turizma da se zakonskim i podzakonskim propisima obezbijede preduslovi za prevazilaženje dugogodišnjeg problema crnogorskog turizma koji je prouzrokovan bukom od preglasne muzike iz ugostiteljskih objekata, izrađen je poseban Pravilnik koji počinje sa primjenom 1. maja ove godine, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Povodom stupanja na snagu Pravilnika o graničnim vrijednostima buke, načinu mjerenja buke unutar i van ugostiteljskih objekata i načinu upotrebe i uslovima koje mora da ispunjava limitator jačine zvuka -elektronski regulator koji se instalira na uređaju preko koje se emituje muzika radi ograničavanja jačine zvuka u/iz ugostiteljskog objekta do nivoa propisane granične vrijednosti, („Sl. list CG“, br. 20/19), danas je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma održan sastanak sa predstavnicima komunalnih inspekcija i komunalnih policija svih opština u Crnoj Gori.

Na sastanku je prezentovana regulativa koja se odnosi na postupak mjerenja buke, kao i mogući način instaliranja i rada limitatora buke.

Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu (“Sl. list CG”, br. 2/18 i 13/18), pored ostalog, propisane su i odredbe koje se odnose na zaštitu od buke od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja (član 80), kojim je definisana i uloga ovlašćenih organizacija akreditovanih za mjerenje buke (u Crnoj Gori ima ih četiri).

Zaštita od buke je u isključivoj nadležnosti lokalne samouprave i u postupku sprovođenja inspekcijskog nadzora kod zaštite od buke posebnu ulogu imaju ovlašćeni organi lokalne uprave – komunalna inspekcija ili lokalna turistička inspekcija, zavisno od sistematizacije i organizacije rada, kao i komunalna policija koja vrši mjerenje nivoa buke u i van ugostiteljskih objekata.

U cilju efikasnijeg eliminisanja, odnosno minimiziranja problema buke u i iz ugostiteljskih objekata, Ministarstvo je izradilo Uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke od elektrokustičkih i/ill akustičkih uređaja koje će biti objavljeno na sajtu Ministarstva i upućeno lokalnim samoupravama (komunalnoj inspekciji, lokalnoj turističkoj inspekciji i komunalnoj policiji).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com