PRIJETNJA ILI POLITIČKA PORUKA? Čije će glave padati devetog maja? - Volim Podgoricu

PRIJETNJA ILI POLITIČKA PORUKA? Čije će glave padati devetog maja?

Predsjednik Nove i poslanik Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić poručio je juče da on i njegove kolege neće pristati da idu u zatvor ukoliko budu osuđeni za navodni državni udar, zaprijetivši da bi u suprotnom mogle padati glave.

„Čekamo samo kada ćete vi jednog po jednog početi da nas vodite u zatvor. Tu ste se grdno prevarili. Prije smo spremni glavu da položimo i nekome glavu da skinemo, nego što će nas neko odvesti u zatvor. I to vam govorim da znate, jer vi donosite odluke“, rekao je juče Mandić, obraćajući se u Skupštini premijeru Dušku Markoviću.

Na pitanje “Vijesti” da li je ovo prijetnja izazivanjem nemira, Mandić je kazao da je poslao političku poruku onima za koje smatra da su “nalogodavci presude”.

“Presudu će donijeti Milo Đukanović i Duško Marković. Ova poruka je upućena njima, vrhu crnogorskog režima u kome je glavni izvođač radova ministar pravde Zoran Pažin. Oni donose odluku vezano za 9. maj, pa sam poruku uputio njima”, rekao je Mandić “Vijestima”.

Izricanje presude u predmetu “državni udar” u Višem sudu u Podgorici najavljeno je za 9. maj, a među optuženima su Mandić, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević i Mihailo Čađenović – aktivista DF-a i Mandićev vozač.

Demokratski front je najavio da će na dan izricanja presude “u montiranom procesu ‘državni udar’, imati svoje odvojene aktivnosti, sa jasnim, konkretnim i preciznim akcijama u slučaju politički motivisane presude liderima DF-a”.

Marković je rekao da neće dozvoliti ovakve prijetnje. ‘’Ako smo došli do toga da prijetimo kidanjem glava, onda se onaj ko će da skida glave mora pripremiti za to, kao i onaj ko će da štiti svoju glavu’’, kazao je Marković.

On je odgovorio da je politika DF-a obilježena političkim neuspjesima i mržnjom onih koji misle drugačije: „Ako smo došli, da u 21. vijeku, da u političkom dijalogu i neslaganju prijetimo kidanjem glava – onaj ko će da kida glave mora da se spremi za to, onaj koji će da brani svoju glavu, takođe je spreman za to“, istakao je premijer.

Duško Marković

Mandić je juče prozvao vlast da je povezana za švercom oko 60 kilograma kokaina pronađenog na školskom jedrenjaku “Jadran”. On je premijera pitao da li ima “saznanja da se radi o ozbiljnom kriminalnom klanu koji ima podršku u dijelu vlasti ili će opet sva krivica da se svali na vodnika”. Mandić je komentarisao kako je činjenica da dio vlasti učestvuje u švercu droge i da to, tvrdi, nije tajna za građane.

Premijer je odgovorio da ne postoji kriminalni plan koji ima podršku vlasti, „kao što je neutemeljeno insinuirano“.

„I nema svaljivanja krivice ni na koga, već državni organi postupaju po Ustavu i zakonu, i na taj način pravda dolazi do počinilaca krivičnih djela. Neće uspjeti pokušaj uvlačenja Vojske Crne Gore u kriminalni kontekst, radi političkih ili bilo kojih drugih interesa… Akcija na školskom brodu ‘Jadran’ dokaz je posvećenosti, profesionalnosti i odgovornosti sistema bezbjednosti, obajsnio je.

On je istakao da je akcija kojom je osujećena kriminalna grupa koja je htjela da za svoje planove iskoristi školski brod ‘Jadran’ jedna od najuspješnijih zajedničkih akcija policije, specijalnog tužilaštva i bezbjednosnih službi, uključujući i pripadnike Ministarstva odbrane: „Na ovaj način spriječeno je krijumčarenje oko 60 kilograma narkotika u vrijednosti od preko pet miliona eura, odnosno, suzbijena šira kriminalna aktivnost koja je imala međunarodni karakter“.

Premijer je naglasio da se kriminalne radnje mogu dešavati svuda, pa je tako pokušana i zloupotreba školskog broda “Jadran”.

„Ono što neće proći su pokušaji uvlačenja Vojske Crne Gore (VCG) u kriminalni kontekst, radi političkih ili bilo kojih drugih interesa“.

Mandić je ocijenio da pojedini policijski funkcioneri i ljudi iz režima imaju milione eura, i da ne znaju koliko kuća imaju: „Ko se god primakao tom poslu koji je podrazumijevao mogućnost da se može uticati na neku maršrutu droge – svako je postao milioner“.

Premijer: Vlada zainteresovana da troškovi sudskih postupaka budu manji

„Vlada je kao jedan od aktera sveobuhvatne reforme pravosuđa, svakako zainteresovana da svi troškovi, pa i troškovi sudskog postupka na koje ukazujete, budu manji i vjerujemo da ćemo u narednom periodu do toga i doći“, rekao je premijer, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića. On je pitao šta Vlada namjerava da preduzme u vezi sa enormnim troškovima državnog budžeta, kao posljedica pravosnažnih sudskih presuda na osnovu kojih se isplaćuju odštete sve većem broj lica protiv kojih su podignute optužnice, a njihova krivica nije dokazana.

Škrelja: Komedijska okupljanja u raznoraznim stilovima i bojama

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja rekao je juče da su pozitivni rezultati rada Vlade na margini društveno-političkih dešavanja: “U posljednje vrijeme njih karakterišu komedijska okupljanja, navodno, građana, u raznoraznim stilovima i bojama, šetajući od grada do grada i od kafane do kafane, slično kao za vrijeme bivše SFRJ, kada su tadašnji rukovodioci šetali od Vile Biljane do Vile Ljiljane da bi se na kraju u 100 komada raspali”, kazao je Škrelja.

On je kazao da se “malobrojnim pristalicama saopštavaju puste i neostvarene želju za vlašću”, navodeći da je nekima partija i umrla pa bi da se dokopaju vlasti bez izbora. Škrelja je pitao za aktivnosti Vlade na planu unapređenja kvaliteta života i poštovanja prava radnika. Premijer je odgovorio da je u Crnoj Gori je u prethodne dvije godine otvoreno 15,22 hiljade novih radnih mjesta i da je uvjeren da se Praznik rada, 1. maj, dočekuje sa kvalitetnim i efektivnim odlukama donijetim u interesu radnika.

VIJESTI

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com