DANAS JE VELIKI PETAK: Djevojke UKRADITE cvijeće i stavite pod jastuk, desiće se nešto NEVJEROVATNO - Volim Podgoricu

DANAS JE VELIKI PETAK: Djevojke UKRADITE cvijeće i stavite pod jastuk, desiće se nešto NEVJEROVATNO

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak, u znak sjećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti. Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovjestima. Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Narodna vjerovanja i običajiPodsjetimo, Veliki petak strogo se praznuje. Taj dan je crveno slovo pa se stoga ništa ne radi ni od kućnih, ni od poljskih poslova. Žene tog dana ni po koju cijenu ne smiju da uzmu iglu u ruke, jer se vjeruje da će im na rukama izbiti plikovi.Tog dana poštuje se strog post, u kući se ne pali vatra, ne kuva se čak se i hljeb ne mijesi tog jutra. Međutim, pravoslavci vjeruju da je najtužniji dan u hrišćanstvu najbolji za kalemljenje voća jer se “primi sve što se tog dana nakalemi”.

Takođe, na ovaj dan ne sluša se nikakva muzika, ne pušta se muzika, a ni crkvena zvona se tog dana ne oglašavaju.

Pravoslavci vjeruju i da na Veliki petak ne treba jesti koprive, a osim ovog ima i još čudnijih nehrišćanskih običaja i vjerovanja poput onog da koga probada u stomaku treba na taj dan na bolno mjesto da stavi odranu koža tek ubijenog zeca, kao i da žena nerotkinja koja želi decu treba da popije malo krvi (?!) zeca ubijenog na taj dan?!

Djevojke će večeras usnuti budućeg muža

U nekim djelovima Srbije vjeruje se da će djevojke koje na ovaj dan ukradu cvijeće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža. Vjeruje se i da onog ko danas opere kosu cijele sljedeće godine neće boljeti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Cjelivanje plaštanice

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vjernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Po narodnom vjerovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lijepu želju, i ta želja će biti ispunjena. U ove dane crkva zapovijeda najstroži post bez ribe i ulja. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

 

1 komentar

  1. Wow, superb weblog layout! How long have you been blogging for? you make running a blog look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com