DANAS JE VELIKI PETAK, NAJTUŽNIJI DAN U HRIŠĆANSTVU: Ko cjeliva plaštanicu, neka zamisli i želju! A ako vas stalno boli glava, operitee kosu na ovaj dan! - Volim Podgoricu

DANAS JE VELIKI PETAK, NAJTUŽNIJI DAN U HRIŠĆANSTVU: Ko cjeliva plaštanicu, neka zamisli i želju! A ako vas stalno boli glava, operitee kosu na ovaj dan!

Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Na dan Hristovog stradanja ne peva se i ne veseli…

Hrišćani koji se pridržavaju julijanskog kalendara sutra obilježavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti.

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Vjeruje se da je tog dana Isus odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”.

Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Na Veliki petak se ne pjeva i ne veseli se.

FOTO: DRAGAN KADIĆ/ILUSTRACIJA

Od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedjelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

Crveno slovo, pa se ništa ne radi

Veliki petak strogo se praznuje. Taj dan je crveno slovo pa se stoga ništa ne radi ni od kućnih, ni od poljskih poslova. Žene tog dana ni po koju cijenu ne smiju da uzmu iglu u ruke, jer se vjeruje da će im na rukama izbiti plikovi. Tog dana poštuje se strog post, u kući se ne pali vatra, ne kuva se čak se i hljeb ne mijesi tog jutra. Međutim, vjeruje se da je najtužniji dan u hrišćanstvu najbolji za kalemljenje voća jer se “primi sve što se tog dana nakalemi”.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

Na ovaj dan ne valja jesti koprivu

Neki pravoslavci veruju i da na Veliki petak ne treba jesti koprive, a osim ovog ima i još čudnijih nehrišćanskih običaja i vjerovanja poput onog da koga probada u stomaku treba na taj dan na bolno mjesto da stavi odranu kožu tek ubijenog zeca, kao i da žena nerotkinja koja želi djecu treba da popije malo krvi (?!) zeca ubijenog na taj dan?!

FOTO: BETA/MILAN OBRADOVIĆ

Djevojke će usnuti budućeg muža

U nekim krajevima svjeruje se da će djevojke koje na Veliki petak ukradu cvijeće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža. Vjeruje se i da onog ko danas opere kosu cijele sljedeće godine neće boljeti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

Ko cjeliva plaštanicu, neka zamisli i želju

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle cjelivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.Po narodnom vjerovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena. U ove dane crkva zapovijeda najstroži post bez ribe i ulja. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

 

1 komentar

  1. I am frequently to blogging we really appreciate your website content continuously. The article has really peaks my interest. I will bookmark your site and keep checking achievable info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com