Država kupila 6,73 odsto akcija Elektroprivrede za 40 miliona eura - Volim Podgoricu

Država kupila 6,73 odsto akcija Elektroprivrede za 40 miliona eura

Država Crna Gora juče je prije roka otkupila još 6,73 odsto akcija Elektroprivrede (EPCG) od italijanske kompanije A2A, po ukupnoj cijeni od 39.923.744 eura, pišu Dnevne novine.

Kupovina je obavljena na Montenegroberzi u blok trgovini, a posredstvom Erste banke. Kupljeno je 8.826.438 akcija EPCG po prosječnoj cijeni od 4,523 eura.

Ovo je treća transakcija vezana za Ugovor o izvršenju put opcije kojim je predviđeno da se u četiri rate isplati A2A i otkupe sve njene akcije u EPCG po unaprijed dogovorenoj cijeni od 230,6 miliona eura. Od toga iznosa, planirano je da EPCG ukupno otkupi skoro 29 miliona akcija za 121,6 miliona, a država oko 26 miliona akcija za 109 miliona eura. Rok za isplatu treće tranše bio je maj ove godine.

Do sada je Italijanima ukupno isplaćeno nešto više od 160 miliona eura. Preostalo je da EPCG u julu ove godine još jednom otkupi svoje akcije od A2A, čime će Italijani u potpunosti izaći iz vlasništva državne energetske kompanije u koju su ušli 2009. godine.

Raskid partnerstva sa A2A iniciran je 1. jula 2017. godine, nakon čega je dogovoreno da umjesto prvobitnih 250 miliona eura akcije EPCG budu plaćene 230,6 miliona.

Dnevne novine

1 komentar

  1. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com