RANKO OTIŠAO: Na čelo SDP-a dolazi Raško ili Draginja? - Volim Podgoricu

RANKO OTIŠAO: Na čelo SDP-a dolazi Raško ili Draginja?

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić povukao se sa mjesta stranačkog lidera navodeći da time otvara prostor za novu generaciju.

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva SDP-a, koja je sazvana dan nakon dešavanja u Kotoru, Krivokapić je kolege obavijestio da se neće kandidovati za šefa partije na kongresu planiranom za jun.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, dogovoreno je da se nakon konsultacija u stranačkom vrhu odredi Krivokapićev naslijednik.

Iako u neformalnim razgovorima funkcioneri SDP-a kao Krivokapićeve naslijednike pominju potpredsjednika SDP-a Raška Konjevića i članicu Predsjedništva Draginju Vukasnović Stanković, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” na jučerašnjoj sjednici odlučeno je da na kongresu bude samo jedan kandidat.

“Krivokapić je najavio da se neće kandidovati za tu funkciju na devetom kongresu SDP-a koji će se održati 1. juna. Ovim činom želi da otvori prostor za novu generaciju lidera SDP-a, ostajući trajno privržen istorijskim dostignućima i aktivan u borbi za njena nova evroatlantska dostignuća. Donoseći ovu odluku Krivokapić je želio i da SDP kao odgovorna partija istraje u ispunjavanju obaveza iz ‘Sporazuma za budućnost’. Time želi da uvaži ozbiljni dio potpisnika sporazuma i pruži im konkretno uvjeravanje u pouzdanost politike SDP-a”, navodi se u saopštenju SDP-a

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, Krivokapić je, obrazlažući odluku, kazao da povlačenjem ostavlja prostor za podmlađivanje stranačkog rukovodstva, ali i preuzima odgovornost zbog dešavanja u Kotoru. Politička kriza u Kotoru bila je ključni razlog za zakazivanje vanredne sjednice Predsjedništva, jer se dio stranačkog rukovodstva nije slagao sa odlukama dijela odbornika u tom gradu. Od troje, dvoje odbornika SDP-a je sa opozicijom smijenilo gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića, nakon čega se Krivokapićeva partija našla na udaru ostatka opozicije.

Dok su iz većine opozicionih stranaka optužili SDP da predaju opozicioni grad u ruke Demokratskoj partiji socijalista (DPS), iz pokreta “Odupri se” poručili su da je Krivokapićeva stranka sebe isključila iz “Sporazuma o budućnosti”. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” na sjednici je odlučeno da stranački vrh pokuša da sanira političku štetu u tom gradu. Prema tvrdnjama jednog od sagovornika “Vijesti”, dogovoreno je da ubuduće stranka vodi jasniju politiku.

“Moramo biti aktivniji i jasniji, držeći se političkih prinicipa po kojima smo uvijek bili poznati. Na tome će se intenzivno raditi”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Krivokapić je na čelu partije od 2001. Na posljednjem kongresu je zaslužio povjerenje partijskih kolega i pobjedio protivkandidata Ivana Brajovića, koji je zatim istupio iz partije i povukao dio pristalica.

Ostaje u stranci

Na sjednici je predloženo da Krivokapić i nakon kongresa ostati aktivan u stranci. Najavljeno je i da će doći do značajnog podmlađivanja u stranačkom rukovodstvu, koje bi ubuduće “moralo proaktivno djelovati”. Iako je na predsjedničkim izborim Vuksanovićeva značajno podigla rejting stranke, Krivokapiću je zamjerano da se i dalje oslanja na stariji kadar u stranci. U neformalnim razgovorima dio stranačkih funkcionera tvrdio je da se ne daje dovoljan prostor mlađima, dok ključne funkcije drže kadrovi koji su bili na čelnim pozicijama u vrijeme dok je SDP bio dio vladajuće koalicije.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com