Vrtići bez dvorišta, vaspitači bez plana - Volim Podgoricu

Vrtići bez dvorišta, vaspitači bez plana

Zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković i Zavod za školstvo utvrdili su da postojeće stanje u predškolskim ustanovama, i pored ostvarenog napretka, ne obezbjeđuje u cjelosti dostupno i kvalitetno obrazovanje svoj djeci zbog nedostatka prostornih kapaciteta, stručnjaka i programa za razvoj.

U izvještaju ombudsmana se navodi da je primjetno da određeni prostorni kapaciteti u vaspitnim jedinicama još uvijek ne odgovaraju preporučenim minimalnim standardima i postoje velike razlike između pojedinih ustanova.

Izvještaj o utvrđivanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada u vrtiću “Đina Vrbica”, koji je uradio Zavod za školstvo, pokazao je da uprava nije po zakonu donijela godišnji program rada, da je 50 odsto anketiranih vaspitača nezadovoljno funkcionisanjem i međuljudskim odnosima i da su potpuno izostale aktivnosti u vezi sa primjenom pedagoških standarda i unapređenja kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada.

Nedostaju prostorni kapaciteti, didaktički materijal, dvorište, uslovi za inkuzivno obrazovanje, i u ovom izvještaju se ukazuje na prioritet obezbjeđivanja adekvatnih uslova kako bi svako dijete zaista dobilo adekvatnu brigu, vaspitanje, obrazovanje i bezbjedan boravaku predškolskoj ustanovi, pod istim uslovima i bez razlike.

Zaštitnik je postupao u slučaju dječaka koji je dvije školske godine zaredom od strane predškolske ustanove upisan u istu vaspitnu grupu. Riječ je o graničnom uzrastu koje nameće datum rođenja djeteta. U slučajevima djece koja su rođena pred kraj jedne ili početak druge kalendarske godine formalno-pravni uslov (godina rođenja) ne bi trebao biti jedini kriterijum za formiranje vaspitne grupe, odnosno raspoređivanje konkretnog djeteta u određenu vaspitnu grupu.

U graničnim slučajevima pedagoško psihološka služba bi trebalo sa dužnom pažnjom sačiniti procjenu djeteta, prateći pravila struke, te na osnovu individualnih psiho-fizičkih kapaciteta dijete uputiti u određenu vaspitnu grupu.

“Prethodne školske godine se napravio izuzetak koji je doveo do situacije da dijete dvije godine zaredom prati isti vaspitni proces. To dovodi u pitanje njegovo potencijalno napredovanje u savladavanju određenih znanja i vještina, što može biti u suprotnosti sa najboljim interesom djeteta i ostvarivanjem osnovnih ciljeva predškolskog obrazovanja”, navodi ombudsman.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com