OBIČAJI NA VASKRŠNJE JUTRO: Šta PRVO treba da uradite kad se probudite! Obavezno! - Volim Podgoricu

OBIČAJI NA VASKRŠNJE JUTRO: Šta PRVO treba da uradite kad se probudite! Obavezno!

Vaskršnji običaji treba da se ispoštuju od prvog do poslednjeg, jer je to najradosniji hrišćanski praznik.
Bliži nam se najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, a evo kakvi običaji su za njega vezani i šta je dobro da se uradi toga dana.Za Uskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. prije ponoći. Ako se ode prije ponoći na spavanje, taj će cijele sledeće godine do Uskrsa biti pospan i sanjiv.

Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: drijen, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Djecu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cijele godine bila zdrava i rumena.Prvo šta treba da se ujutro pojede i time omrsi jeste jaje!

Posle doručka odlazi se u Crkvu na liturgiju.

U nekim selima u Sremu južnom Banatu i Bačkoj u ulicama gde je prolazila litija palile su se sveće u prozorima.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Za Vaskrs se mijese posebne pogače i hljebovi. U nekim krajevima peku se lepinje sa cijelim jajetom.Šta bi bio Vaskrs bez dječje sreće i radosti, tako da neki praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cvijeće, dvorišta ako ga imaju, pa onda djeca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Na drugi dan Vaskrsa-Pobusani ili Vodeni ponedjeljak, ide se na groblje i nose se i ostavljaju crvena jaja. Zove se vodeni jer na taj dan momci polivaju djevojke vodom. Na ovaj dan treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cijele godine, a jaje se treba da ti i stoci kako bi cijele godine bila zdrava.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

(stil/opanak)

2 komentara

  1. You can definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  2. I seriously loved this post. You describe this topic adequately. When hiring home contractors it’s critical for go with a trusted name in construction. Experienced and efficient staff should shoot for excellence and absorb every detail of your dwelling.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com