Policija upala u sjedište islamista koji stoje iza masakra u Šri Lanki - Volim Podgoricu

Policija upala u sjedište islamista koji stoje iza masakra u Šri Lanki

Policija Šri Lanke upala je u sjedište islamističke grupe koja stoji iza bombaških napada na crkve i hotele za Uskrs, dok je nedjeljna misa otkazana zbog straha od novih napada.

Naoružani pripadnici policije u gradu Katankudju pretražili su sjedište grupe National Thawheedh Jamaath (NTJ) i priveli jednu osobu, kazao je novinar Rojtersa koji se zatekao na mjestu događaja, ali policija upad nije komentarisala.

Vlada Šri Lanke juče je zabranila djelovanje NTJ-a.

Vlasti vjeruju da je Zahran Hašim, osnivač NTJ-a, osmislio uskrsne napade na Šri Lanki u kojima su ubijene 253 osobe i da je bio jedan od devetorice bombaša samoubica.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država.

Policija sumnja da su bombaške napade izvele dvije lokalne islamske grupe, od kojih je jedna NTJ koju je osnovao Zahran. Oko 10.000 vojnika raspoređeno je širom Šri Lanke, a vlasti i dalje tragaju za osumnjičenicima.

Policijski izvori kazali su danas Rojtersu da su Zahranov otac i dvojica braće ubijeni dva dana ranije u sukobu sa oružanim snagama. Član porodice identifikovao je trojicu muškaraca u videosnimku koji je kružio društvenim mrežama, a u kojoj pozivaju na rat protiv nemuslimana.

Većina poginulih u napadima na uskrsnu nedjelju su građani Šri Lanke, a među poginulima je i 40 stranaca.

Policija vjeruje da je radikalni muslimanski propovjednik Zahran bio vođa NTJ-a. Druga grupa, osumnjičena za umiješanost u napad, djeluje pod nazivom Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Nijedna od njih prije napada nije bila poznata. Vlada je izložena žestokim kritikama jer nije poslušala ranija upozorenja o bombaškim napadima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com