DRAMATIČNO U VENECUELI: Gvaido poziva ljude i danas na ulice, Maduro tvrdi da je državni udar SPRIJEČEN - Volim Podgoricu

DRAMATIČNO U VENECUELI: Gvaido poziva ljude i danas na ulice, Maduro tvrdi da je državni udar SPRIJEČEN

Dramatično u Venecueli i dalje!

Nakon sukoba na ulicama Karakasa, u kojima je povrijeđena 71 osoba, obratili su se i predsjednik Venecuele Nikolas Maduro i lider opozicije Huan Gvaido.

Gvaido se s nepoznate lokacije obratio svojim simpatizerima. “Danas Maduro nema podršku vojske”, tvrdi Gvaido u dvoipominutnom video snimku nastalom na nepoznatoj lokaciji.

“Prvog maja nastavljamo borbu na ulicama cijele zemlje”, rekao je Gvaido.

Dodao je da ovo što se događa nije vojni udar, nego “miroljubljiva pobuna” protiv tirana koji se boji da pokaže svoje lice narodu Venecuele.

Dodao je i kako stanovnici Venecuele sada imaju šansu da izbore svoju budućnost.

“Cijela Venecuela mora biti na ulicama”, zaključio je Gvaido.

Nakon što se na internetu pojavilo obraćanje Gvaida, javio se i Maduro.

On je, prenosi Gardijan, kazao kako je puč poražen.

Maduro se tokom obraćanja okružio političarima i vojnim licima. Rekao je da je Gvaidov pokušaj puča poražen i zatražio aplauz za, kako je kazao, hrabru vojsku.

Maduro je u podužem govoru kao jednog od glavnih pokretača puča imenovao Leopolda Lopeza kog je nazvao fašistom. Rekao je da je urota otkrivena u 4:15 sati ujutro. Dodao je kako su pojedini osumnjičeni već ispitani.

“Ovo ne može proći nekažnjeno. Svi oni koji su umiješani moraju se predati”, rekao je Maduro.

Vlada je, kaže Maduro, imala “čelične živce” i sprovela je efikasnu akciju.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes upozorio je da će vojska pribjeći sili ako bude potrebno pošto su objavljeni snimci kako se opozicione pristalice kreću prema predsjedničkoj palati u Karakasu, javlja Raša Tudej.

On je takođe rekao da opozicionog lidera Huana Gvaida, koji je pozvao vojsku na pobunu i rušenje predsjednika Nikolasa Madura, smatra odgovornim za svaku eventualnu smrt na ulicama, istovremeno optuživši protivnike vlade da “žele krvoproliće”.

Podsjetimo, u utorak ujutro po lokalnom vremenu, odnosno oko podne po našem, Huan Gvaido putem Tvitera pozvao je na svrgavanje Nikolasa Madura. Nakon toga uslijedio je haos u Karakasu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com