ASANŽ OSUĐEN: Boriću se protiv izručenja u SAD - Volim Podgoricu

ASANŽ OSUĐEN: Boriću se protiv izručenja u SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koga je juče sud u Londonu osudio na 50 nedjelja zatvora zbog kršenja uslovne slobode, izvinio se svima koji smatraju da im nije ukazao poštovanje, ističući da to nije bila njegova namjera. On je poručio i da će se boriti protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Asanž je u pismu, koje je pročitano pred sudom, naveo da se u jednom trenutku “borio s teškim okolnostima”, javio je BBC.

“Uradio sam ono za šta sam u tom trenutku mislio da je najbolje ili možda jedino što sam mogao da uradim”, naveo je on.

Dok su ga poslije izricanja presude čuvari odvodili u ćeliju, on je u pravcu svojih pristalica u sudnici uzdigao stegnutu pesnicu, na šta su mu ono uzvratili istim pozdravom.

Asanžove pristalice su, takođe, uzvikivale “sram da vas bude” obraćajući se sudu, javlja BBC.

Borba protiv izručenja SAD

Asanž izjavio je danas pred sudom u Londonu rekao da će se boriti protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za zavjeru radi hakovanja kompjutera vlade.

Upitan da li se slaže da bude izručen SAD, Asanž je rekao da se protivi ekstradiciji zbog, kako je rekao, “novinarstva koje je osvojilo mnoge nagrade”, prenosi AP.

On se pred sudom u Vestminsteru pojavio preko video linka iz londonskog zatvora gdje služi kaznu od 50 nedjelja zbog kršenja uslovne slobode prije skoro sedam godina, poslije čega se krio u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sud u Londonu je u presudi naveo da je Asanž prekršio uslovnu slobodu prije skoro sedam godina i pobjegao u ambasadu Ekvadora u Londonu, gdje mu je dodeljen azil.

Sudija Debora Tejlor je izjavila da je Asanž iskoristio svoj privilegovan položaj da prekrši zakon i izrazi svoj prezir prema britanskoj pravdi.

Novosti/Tanjug

104 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com