Prof. dr Damir Sekulić: Razvijajmo originalan naučni proizvod - Volim Podgoricu

Prof. dr Damir Sekulić: Razvijajmo originalan naučni proizvod

Sa dekanom Kineziološkog fakulteta u Splitu prof. dr Damirom Sekulićem razgovarali smo na 16. naučnoj konferenciji CSA akademije u Dubrovniku. Posebno je istakao saradnju sa profesorima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, Univerzitet Crne Gore, koja su rezultirala najcitiranijim radovima u svijetu u oblasti vaterpola i zato insistira na originalnom naučnom proizvodu. Na početku smo ga pitali za oblast njegovog interesovanja u sportskim naukama, a on nam je otkrio da su to dijagnostika, specifični sportski testovi i istraživanje dopinga u sportu.

-Imam dosta različitih interesa po pitanju nauke, jedan dio je vezan za klasične sportske teme, razvoj i aplikaciju sportskih specifičnih testova, u smislu dijagnostike kondicijskih kapaciteta i na tu temu vodim jedan dosta ozbiljan projekat finansiran od Hrvatske fondacije za nauku. Drugi fokus mog interesa je istraživanje dopinga u sportu i to prvenstveno sa društvenog, a ne sa bio-medicinskog aspekta, dakle, problematika dopinga kao društveno nepoželjnog ponašanja. U tom smislu, vodim nekoliko doktorata, na temu dopinga trenutno sam mentor našoj bivšoj studenkinji sa fakulteta u Splitu koja je na doktoratu na Univerzitetu u Palermu u Italiji, a na temu dijagnostike kondicijskih kapaciteta, mentor sam našoj studenkinji koja je na doktoratu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, priča prof. Sekulić.

Dekan splitskog Kineziološkog fakulteta bio je aktivni rukometaš, a nakon studija je bio angažovan u kondicijskoj pripremi skoro dvije decenije, najprije u vaterpolu 1996-te bio sa vaterpolo reprezentacijom Hrvatske na Olimpijskim igrama u Atlanti kada je osvojena srebrna medalja, a od 1999-te je 15 godina bio u jedrenju. Jedrenje je vjerovatno najtrofejniji sport Hrvatske. Spremao je sportiste na tri Olimpijade, ali, na žalost, bili su bez  medalja, no su to sada  mladi jedriličari sve „naplatili“, koji su trofejni, navodi prof. Sekulić.

Kineziološki fakultet u Splitu ima jezgro kad su u pitanju nastavnici, istraživači i studenti,  djeluje kao posebna cjelina u odnosu na Zagreb i tu je primjetna decentralizacija, koja je kod nas u Crnoj Gori nerazvijena u drugim gradovima u odnosu na glavni. Primjetna je visoka kultura sportskog obrazovanja i vaspitanja u Splitu i Dalmaciji.

-Split je sam po sebi poznat kao grad sporta. Kad se uzima u obzir broj stanovnika u gradu i okolini, u odnosu na broj olimpijskih medalja, mislim da je za sada kuriozitet da je među prva dva-tri mjesta u svijetu. Prvenstveno to što je prepoznata važnost Kineziološkog fakulteta, vezujem za postojanje Sveučilišta u Splitu i činjenicu da on nastoji da se predstavi kao jedna nezavisna institucija, naučno produktivna i u tome treba tražiti razlog zašto je i naš fakultet našao svoje mjesto. Volio bih da se razvija više na temelju saradnje unutar univerziteta, znači različitih fakulteta, različitih jedinica. To je vjerovatno razlog zašto su univerziteti u svijetu u većini slučajeva integrisani, jer na taj način ljudi različitih profesija i struka, mogu međusobno razmjenjivati ideje dobre i loše prakse, pa se onda brže napreduje. Mislim da je generalno problem na ovim prostorima ta odvojenost fakulteta i to uvjerenje da su dovoljni sami sebi, ne mislim da će se na taj način moći uhvatiti korak sa svijetom. Znači, integracija prvo unutar univerziteta, a onda i među univerzitetima, korak je koji se mora napraviti. Ne treba gledati na to kao da vas neko ugrožava ili nešto slično, jer bez saradnje neće se uspjeti napraviti nikakav značaniji iskorak, navodi dekan iz Splita.

Kad je riječ o tendencijama u sportskoj nauci, trebalo bi insistirati na otvorenosti i pratiti trendove koji postoje u svijetu, ne pokušavati praviti „revolucije“ jer će se nailaziti na niz prepreka, ali treba insistirati na originalnosti u pristupu tematici istraživanja.

-Svaka zemlja, regija, područje, treba pokušati raditi ono u čemu može biti dobra. Dakle, besmislica je kazati sebi: ,,ajmo mi kupiti tu opremu kao drugi i raditi to isto…“ Moramo biti svjesni da već kasnimo mnogo godina i teško da možemo to napraviti. Treba razviti svoj originalan naučni proizvod i na njemu raditi. Konkretno, saradnja splitskog, dubrovačkog i i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (Univerzitet Crne Gore), urodila je činjenicom da su istraživači sa te tri institucije najcitiraniji u svijetu, u području vaterpola. Nikada rad na temu iz vaterpola koji je napravljen u saradnji naše tri institucije, nije odbijen. To je veliki rezultat, jer je, inače, stopa prihvaćenosti radova oko 30%. Vi dolazite sa temom sa kojom ste svjetski relevantni, pratite metodologiju istraživanja koja je postavljena u svijetu, imate vrhunske eksperte gdje svako da svoj doprinos, onda je uspijeh zagarantiran, to se ne bi dogodilo da idemo raditi istraživanja na bejzbol, ustvrđuje prof. Sekulić.

O fizičkoj kulturi mladih, koja se u posljednje vrijeme ogleda u trendovima poput fitnesa i body-buildinga, profesor Sekulić  kaže da je treba prihvatiti i ne treba se protiv nje boriti.

-Mi smo ti koji se moramo prilagoditi mladim generacijama, ponuditi im što njima treba, a istovremeno da to i žele. Jasno je da je vrijeme tehnologije i da ćemo imati probleme koji su povezani sa nekretanjem. Insistirati da mlade izvedemo na ulice da igraju košarku i fudbal, kao što su radile generacije prije 20, 30 godina je osuđeno na propast, o tome ne treba uopšte razmišljati. Dakle, treba naći načine kako da se približimo njihovim željama i interesima, a da i dalje napravimo ono šta znamo da im treba. Na koji ćemo način to napraviti, to je opet regionalno specifično, ne možemo govoriti da će neko na kontinentu to napraviti na isti način, kao što to može napraviti neko na obali. Možda, u tom smislu, treba pratiti trendove koje su postavili Slovenci, koji su jedna od najaktivnijih nacija na svijetu, a to rade na nestandardne načine. Prošetajte nedjeljom po Ljubljani i u gradu ćete sresti samo turiste, dok su Ljubljančani na planinama. Treba naći ono što je izvodljivo, ne treba insistirati na stvarima koje se objektivno ne mogu napraviti, zaključuje prof. dr Damir Sekulić, dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com