Tri godine od požara crkva Svetog Save u Njujorku čeka krov - Volim Podgoricu

Tri godine od požara crkva Svetog Save u Njujorku čeka krov

Crkva Svetog Save na Menhetnu teško oštećena u velikom požaru prije tri godine i danas je zatvorena za bogosluženja, a radovi su u toku.

Starješina crkve protojerej savrofor Živojin Jakovljević rekao je za Tanjug da je cilj da uz građevinske radove, tokom kojih ne sme biti ni najmanjeg propusta, održi živa crkva i brojna crkvena zajednica u Njujorku: “Što se fizičke građevine tiče, do sada smo uspeli da očistimo šut i uklonimo ukrasni kamen krečnjak kojim su bili obloženi unutrašnji zidovi hrama. Pripremljeni su vrhovi zidova za instalaciju permanentne čelične krovne konstrukcije koja će biti prekrivena privrevemenom membranom”.

Istovremeno, kako dodaje, plan je da se izlije pod, koji je u požaru uništen na pet mesta i da se instaliraju privremena vrata i prozori kako bi se omogućio pristup hramu za održavanje bogosluženja za velike praznike: “Nastojimo da učinimo samo najosnovnije, da se proces što skorije bezbedno i kvalitetno okonča. A potom, da nastojimo po našim mogućnostima, da radimo i produžimo obnovu i održavanje žive crkve, našeg naroda, koji je isto toliko važan kao i fizička svetinja”, rekao je otac Živojin i podsjetio da su danas prošle tri godine od požara koji je uništio taj Saborni hram.

Starešina crkve na Mententnu smatra da će nas taj iako veliki gubitak, ne samo za srspku zajednicu u NJujorku već i srpski narod u Srbiji i širom sveta, sabrati i oplemeniti. On podseća da je taj Saborni hram na Menhetnu kupljen 1943. godine od Anglikanske crkve za 30 hiljada dolara.

– Budući da je tada to bila velika suma, dug je isplaćivan u ratama. Crkva je dragoceno naslijeđe koje su nam naši preci ostavili i stoga je naš zadatak da ga očuvamo i održimo – kaže starješina Crkve.

Crkva na Menhtenu sazidana je prije skoro 170 godina, izgorela je u stravičnom požaru na Vaskrs 1. maja 2016. godine. Od istorijskog je značaja za Njujork.

2 komentara

  1. My husband and i got absolutely joyful that Raymond managed to finish up his web research by way of the ideas he obtained out of your blog. It is now and again perplexing to just be giving for free solutions that many other folks have been selling. And we all do know we have got the website owner to thank for this. All of the explanations you have made, the simple site navigation, the friendships your site aid to engender – it is mostly remarkable, and it’s aiding our son in addition to our family do think that theme is exciting, and that is pretty important. Thanks for the whole thing!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com