NAPADNUT LGBT CENTAR U CENTRU PODGORICE: Dvojica muškaraca htjela da biju preko 50 LGBT osoba - Volim Podgoricu

NAPADNUT LGBT CENTAR U CENTRU PODGORICE: Dvojica muškaraca htjela da biju preko 50 LGBT osoba

Sinoć oko 23:30h napadnute su prostorije Centra za LGBTIQ zajednicu, koji se nalazi u centru Podgorice, saopšteno je iz ove organizacije.

Napad su, kako se navodi, izvršila dva muškarca, koja su u prostor LGBTIQ Centra upala silom, sa namjerom da se fizički obračunaju sa prisutnim LGBTIQ osobama.

“U tom trenutku, u LGBTIQ Centru je bilo prisutno oko 50 LGBTIQ osoba, uglavnom uzrasta od 18 do 25 godina, koje su prisustvovale tematskom druženju koje su LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar organizovali. Srećom, niko od prisutnih LGBTIQ osoba nije pretrpio tjelesne povrede, ali su svi bili značajno uznemireni i potrešeni,” dodaje se u saopštenju.

Ovaj događaj je, navode iz organizcije, blagovremeno najavljen Upravi policije i Centru bezbjednosti Podgorica, uz jasno navođenje njegovog trajanja, koje se nije kosilo za odredbama Zakona o javnom redu i miru.

“Sam prostor oko SOGI Centra je redovno obilazila policijska patrola u vozilu policije. Uprkos tome, ova lica su LGBTIQ Centar napala nedugo nakon što je policijska patrola prošla, što nam ukazuje na to da se radi o planiranoj akciji. Brzim reagovanjem policijskih službenika, ova dva lica su udaljena iz samog prostora LGBTIQ Centra i njegove okoline, čime su izbjegnute bilo kakve teže posljedice po prisutne LGBTIQ osobe”, objašnjavaju iz LGBT organizacije.

Podsjećaju na stav da je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori i dalje na meti mržnje i nasilja, te da ovaj događaj to potvrđuje.

“Iako smo dosta napredovali od 2010. godine, kada je LGBTIQ pokret započeo u Crnoj Gori, sinoćni napad i svi drugi napadi na LGBTIQ osobe koji se dešavaju su pravo mjerilo koliko je LGBTIQ zajednica realno nebezbjedna u svojoj zemlji. Bez obzira što neka istraživanja ukazuju na to da je stopa prihvatanja LGBTIQ osoba „značajno“ porasla, realno stanje stvari je i dalje daleko od prihvatajućeg i sigurnog za LGBTIQ zajednicu. Podsjećamo da je prethodni centar za LGBTIQ zajednicu, koji se nalazio u Moskovskoj ulici, u periodu od 2013. do 2016. godine bio napadnut nekoliko desetina puta, dok je ovo prvi i, nadamo se jedini napad na novi Centar”, zaključuju.

Rad i funkcionisanje LGBTIQ Centra je podržano od strane Ministarstva za ljudska i manjiska prava u sklopu projekta „Socijalni i društveni centar za LGBTIQ osobe“, koji partnerski sprovode nevladine organizacije LGBTIQ Socijalni Centar i LGBT Forum Progres.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com