Nikola Peković platio dug Duška Šarića - Volim Podgoricu

Nikola Peković platio dug Duška Šarića

Hipo Alpe Adria development banka skinula je hipoteku na benzinsku stanicu, perionicu i poslovne prostore, vlasništvo “Mat company” u Pljevljima, koje su bile garancija da će bivši košarkaš Nikola Peković vratiti kredit od 1,1 milion eura, koji je preuzeo od firme svog vjenčanog kuma Duška Šarića.

Peković, koji se uspješno bavi hotelskim biznisom u Crnoj Gori i namjerava u Bečićima da gradi novi hotelsko-apartmanski kompleks, preuzeo je u avgustu kreditnu obavezu “Mat company”, što je bilo upisano u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao zabilježba notarskog ugovora.

“Hipoteka u korist Hipo Alpe Adria development sada ustupioca radi duga Mat company“ od 1.157.951,94 eura prenosi se na prijemnika Peković Nikolu”, pisalo je u katastarskoj evidenciji na nekretninama ove pljevaljske firme, čiji su osnivači Jovica Lončar i firma “Matenico LLC” sa sjedištem u američkom gradu Delaveru, iza koje, kako su ranije mediji pisali, stoje Šarići.

Da je Peković izmirio obaveze prema banci svjedoči da u listu nepokretnosti na imovini imovine “Mat company” nema hipoteke, kao i da u listu nepokretnosti nekretnina u vlasništvu Pekovića ili njegovih firmi registrovanih u Crnoj Gori, nije upisan nijedan novi teret.

Osim toga što je sa nekretnina Šarićeve i Lončareve firme banka skinula hipoteku, to je učinila i država Crna Gora, pa je očigledno da je “Mat company” izmirio i poreski dug. Peković je godinama unazad bio u prijateljskim odnosima sa Duškom Šarićem, a od prije tri ljeta su i kumovi.

Duško je vjenčao Pekovića na glamuroznom vjenčanju organizovanom u berčićkom hotelu “Mediteran”.

Isti taj hotel, Peković je nakon svadbe, nedugo kasnije trgovao za osam i po miliona eura, nako što se na doboš našla imovina dotašnjeg vlasnika firme “Maestraltours”, u koju je uveden stečaj.

“Maestraltours” je firma biznismena Blaža Dedića koga su sprski mediji povezivali sa Duškovim bratom, Darkom Šarićem, koji je nepravosnažno osuđen u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

Nakon punih sedam godina, 17. maja prošle godine je vraćena imovina Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona eura stečenim prodajom narkotika. Vrhovni sud potvrdio presudu Apelacionog, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Šariću i Lončaru vratićeno je su zemljište u Pljevljima, površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smještene diskoteka “Municipium’S”, kafić “4 sobe” i benzinska stanica “Mat petrol” u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe-barom i pratećim sadržajima, nadstrešnica za manipulativni prostor pumpe, automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking prostor, plato, ozelenjavanje, rezervoari za gorivo, pumpa za tečni naftni gas, auto perionica.

Vratićene su im i stambene jedinice upisane u listu nepokretnosti br. 4439 KO Pljevlja u ukupnoj površini od 2.194 kvadrata koje su upisane kao svojina “Mat company”, parcele površine 2.683 kvadrata, stanovi u stambenoj zgradi koja je evidentirana u listu nepokretnosti br. 4346 KO Pljevlja, površine 149 kvadrata.

Duško Šarić i Jovica Lončar podnijeli su prošle godine Osnovnom sudu u Pljevljima tužbu protiv države, kojom traže isplatu odštete zbog neosnovanog pritvora. Traže da im se po tom osnovu isplati ukupno oko 400.000 eura.

Njih je u aprilu prošle godine Vrhovni sud pravosnažno oslobodio optužbi da su prali novac.

Bjelopoljski Viši sud potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima da se Lončaru isplati 106.200 eura na ime naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode od 11. maja 2011. do 23. aprila 2014. godine.

​Ukoliko pravosnažna postane i druga presuda Osnovnog suda u Pljevljima, Jovici Lončaru država će morati da isplati još 126.000 eura kao naknadu štete za plate koje mu nijesu isplaćivane za vrijeme dok je neosnovano bio u pritvoru.

Lončar je na ime naknade štete tražio da mu država isplati 136.000 eura. Istom odlukom odbijen je Lončarev zahtjev da mu država plati dodatnih 10.500 eura kao naknadu za neiskorišćene odmore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com