Alarm za crnogorsku privredu: Više od trećine PREDUZEĆA duguje skoro 640 miliona - Volim Podgoricu

Alarm za crnogorsku privredu: Više od trećine PREDUZEĆA duguje skoro 640 miliona

Od 46.667 preduzeća koja se u Centralnom registru privrednih subjekata vode kao aktivna i imaju aktivne račune, zadnjeg dana marta, u blokadi je bilo 14.151, odnosno vise od trećine. U Uniji poslodavaca kažu da je to dramatično.

“Može se zaključiti samo jedno da je crnogorska privreda u jako lošem stanju. +postoji velika prijetnja da će to da se dalje manifestuje i na kompanije koje nemaju blokirane aranžmane što kroz pojavu nelojalne konkurencije, sive ekonomije”, kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Iako u Centralnoj banci ne znaju koliko u preko 14 hiljada firmi ima zaposlenih, znaju koliko duguju.

“Ukupan dug po osnovu kojeg je izvršeno blokiranje računa privrednih subjekata je na kraju marta 2019. godine iznosio 638,2 miliona eura”, saopšteno je iz CBCG.

To je skoro 27% budžeta Crne Gore, što je kažu poslodavci razlog za paljenje alarma.

“Struktura tog duga jesu dažbine prema državi bilo da se radi o porezu ili nekim drugim obavezama, u taj dug ulaze i neki drugi dugovi koje privredni subjekti imaju međusobno u redovnim poslovnim aktivnostima. To je opet, kada pričamo o tom dugu i broju blokiranih računa, zaista alarmantno”, kazao je za TV Vijesti Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Većina ovih preduzeća bila je u blokadi duže od godinu, a za sve to vrijeme zarobljeno je više od 600 miliona eura koje duguju. Ono što posebno brine jeste podatak da se na 10 najvećih blokiranih preduzeća odnosi skoro 16% ukupnog duga.

“Što govori da postoji jedan broj firmi koji je zaista u problemu i izaziva probleme drugim firmama koji posluju u Crnoj Gori zato što ne plaćaju obaveze na vrijeme”, smatra Goran Kapor, novinar ND Vijesti.

Kapor koji u ‘’Vijestima’’ prati ekonomiju, smatra da su nelikvidnost i osnivanje firmi koje se bave kratkoročnim poslovima, razlozi za ovakvo stanje u privredi.

“Jedan od zaključaka koji možemo izvesti u svemu tome jeste da postoji krug firmi koje su bliske sa nekima od vlasti i koji na osnovu toga ostvaruju profit i na taj način oni sprječavaju konkurenciju da se više firmi uključi u te poslove.”

Kapor se osvrnuo na podatak da od ukupnog broja registrovanih firmi aktivno posluje oko 33 koje redovno predaju izvještaje. To znači da onih preostalih gotovo 13 hiljada u registru, to ne radi. Osim preduzeća, na kraju marta blokirani su računi 3. 614 pravnih lica i preduzetnika koji se ne nalaze u Centralnom registru privrednih subjekata.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com