Advokati za POREZ DUGUJU skoro MILION eura! - Volim Podgoricu

Advokati za POREZ DUGUJU skoro MILION eura!

Centralna banka Crne Gore blokirala je 72 advokatske kancelarije zbog ukupnog duga prema državi na ime poreza od 946.993,40 eura, navodi se na spisku blokiranih preduzeća Centralne banke od 31. marta ove godine.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je za Pobjedu da je jedan broj advokata potpisao ugovor sa Poreskom upravom o plaćanju poreskog duga u ratama kao i da će advokati sa liste blokiranih preduzetnika u skorije vrijeme krenuti u rješavanje svojih dugovanja.

Prema podacima sa sajta Centralne banke, najveći dužnik je advokatska kancelarija Aleksandra Đurišića, koja je u blokadi 549 dana zbog duga od 476.197,18 eura.

Slijedi advokatska kancelarija Jovanke Mijanović sa dugom od 55.049,29 eura, čiji su računi blokirani 3202 dana.

Na trećem mjestu nalazi se advokatska kancelarija Nikole Božovića koji državi na ime poreza duguje 29.547,52 eura a račun mu je blokiran 235 dana. Na spisku blokiranih pravnih lica i preduzetnika advokatska kancelarija Ilije Božovića zauzima prvo mjesto sa 6354 dana u blokadi zbog svega 620,46 eura duga državi.

“Zakonom o reprogramu poreskih dugova napravljen je veliki korak kada su u pitanju advokati. Jedan broj advokata koji duguju porez podnio je zahtjev za reprogram poreskog duga. U takvim slučajevima pomjera se rok za plaćanje poreza bez kamate na 60 rata u kojima porez mora da se plati”, kazao je predsjednik Advokatske komore.
Begović ocjenjuje da je reprogram dugovanja i omogućavanje plaćanja poreskog duga u ratama mudar potez Vlade i Poreske uprave.

Veći broj advokata iskoristio ovu povoljnost i potpisao ugovor sa Poreskom upravom.

“Ima jedan broj mladih advokata koji ne uspijeva da postigne da plati svakog mjeseca dospjelu ratu, ali u komunikaciji sa direktorom Poreske uprave uspijevamo da postignemo kompromis. Advokati koji kasni mjesec ili dva sa plaćanjem dospjelih rata ipak dobiju šansu da nastave sa plaćanjem duga bez poništenja potpisanog ugovora. U principu, ovim kompromisom sa Poreskom upravom dobijaju i država i advokati”,  smatra Begović.

On je podsjetio da su advokati obavezni da plaćaju porez na dohodak fizičkih lica i obavezne doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje.

Uz to, oni su i obveznici poreza na dodatu vrijednost ako u toku jedne godine ostvare prihod veći od 18.000 eura.

Begović je podsjetio da jedan broj advokata nije izmirio svoje poreske obaveze i da su im iz tog razloga blokirani računi, ali smatra da će u skorije vrijeme krenuti u rješavanje dugovanja prema državi.

“Loše je vrijeme kada su u pitanju advokati jer nema posla za sve. Samo u Podgorici registrovano je skoro 1000 advokata i 500 advokatskih pripravnika. Velika je konkurencija. Postoji određeni broj mlađih advokata, ali i onih starijih koji sve manje imaju posla. Treba imati takta i mjere prema njima jer ovim advokatskim poslom oni su našli uhlebljenje, u suprotnom bi se vodili kao nezaposlena lica”, pojašnjava Begović.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com