Crnogorac među najboljima prestižnoj engleskoj školi: Neću se vraćati, ovdje se cijeni znanje - Volim Podgoricu

Crnogorac među najboljima prestižnoj engleskoj školi: Neću se vraćati, ovdje se cijeni znanje

Pljevljak Slobodan Marković jedan je od najboljih učenika završne godine privatne srednje škole “Osvestri”, u istoimenom gradu u Engleskoj.

Škola na granici sa Velsom, sa tradicijom dugom 612 godina, jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Engleskoj.

Osim Britanaca, pohađaju je i učenici iz još 27 zemalja.

Priliku da bude đak te škole, osamnaestogodišnji Slobodan je dobio prije dvije godine kada je kao učenik drugog razreda pljevaljske Gimnazije aplicirao za stipendiju posredstvom NVO “London Bridge kod HMC organizacije.

Iako je interesovanje crnogorskih srednjoškolaca za stipendije bilo veliko, izabran je za jednog od stipendista.

Osim njega, još tri učenika iz Crne Gore pohađaju nastavu u školi i jedna učenica iz Srbije.

“Prvih par nedjelja u novoj sredini nije bilo lako za nekoga ko je išao u školu u Pljevljima. Trebalo je da se adaptiram na način života i termine u obrazovnom sistemu. Nešto što mi se odmah svidjelo je prijateljski nastrojeno društvo“, ističe Slobodan koji je imao sedamnaest godina kada je došao u Englesku.

Priča da se ovih dana priprema za finalni ispit koji se polaže na kraju srednje škole, a dobijene ocjene biće presudne za upis na neki od prestižnih svjetskih univerziteta.

Kao svoje buduće zanimanje, odabrao je ekonomiju, za koju je pokazao interesovanje tokom boravka u Engleskoj.

Nakon zavšene srednje škole u Engleskoj, kaže da će školovanje najvjerovatnije nastaviti na nekom od univerziteta u Njemačkoj za koje je već aplicirao.

Ističe da se britanski obrazovni sistem značajno razlikuje od našeg, koji nije pogodan za ostvarivanje punog potencijala kod nekih učenika.

“Naš obrazovni sistem je dobro organizovan zato što omogućava učenicima visok nivo opšteg obrazovanja dijelom zbog velikog broja predmeta i zastupljenosti društvenih i prirodnih nauka, kao i umjetnosti i sporta. Međutim, problem je to što veliki broj predmeta, kao i nemogućnost izbora, ne dozvoljava učenicima da se fokusiraju na detaljnije proučavanje oblasti u kojima su uspješni i za koje su zainteresovani”.

U srednjoj školi u Engleskoj Slobodan izučava četiri predmeta koja je sam izabrao – matematiku, hemiju, istoriju i ekonomiju.

Priča da u odjeljenjima ima po desetak učenika.

“Školska godina počinje u septembru, a ove godine će se završiti 7. jula. Imamo tri veća raspusta – ljetnji, zimski i vaskršnji, a po sedam dana imamo pauze na polovini svakog od tri semestra. Nedjeljno imamo šest časova iz svakog od ovih predmeta. Nastava nam počinje u 8.20 sati, a časovi traju 60 minuta. Nakon prva dva časa imamo odmor 20 minuta, a onda još dva časa. Od jedan do pola tri je vrijeme predviđeno za ručak, potom imamo još dva časa, a srijedom dva sata sport. Škole su bolje opremljene. Dosta se koristi tehnologija, škola ima onlajn platformu, a onlajn sistem je zamijenio dnevnik. Koristimo i Gugl učionicu a svi učenici dobijaju notifikaciju kada na nju neko od profesora nešto postavi“, kazao je Marković, koji je u Osnovnoj školi “Ristan Pavlović” u Pljevljima bio đak generacije.

Član je školskog bluz orkestra, kojeg čine tri profesora i tri učenika. Slobodan u orkestru svira gitaru i pjeva.

Na pitanje da li razmišlja da se jednog dana vrati u Crnu Goru, kaže da uvijek voli da se vrati u Pljevlja, ali da su trenutno bolji uslovi za uspjeh u inostranstvu.

“Ovdje se znanje mnogo više cijeni, a kvalifikacije su mnogo vrednije nego kod nas“, tvrdi Slobodan koji je prošle godine bio izabran za jednog od četiri lidera učenika škole.

Slobodan je krenuo stopama svoje sestre Milice koja je nakon završenog Ujedinjenih svjetskih koledža u Mostaru školovanje nastavila u Americi. Trenutno radi doktorat na čuvenom Harvardu iz hemijske biologije. Slobodanov stariji brat Dušan studira farmaciju u Novom Sadu.

Slobodan kaže da je posebno zahvalan svojim roditeljima, majci Miri i ocu Zoranu, poznatom pljevaljskom ljekaru, za trud koji ulažu da bi njih školovali.

Nedjeljom u crkvu bez obzira na religiju

Svake nedjelje učenici koji žive u internatu odlaze zajedno u crkvu u okviru škole, bez obzira na nacionalnost i religiju.

“Svake nedjelje oko šest popodne, učenici iz internata, nas sto, moramo da idemo na službu u crkvu, bez obzira na religiju. Slušamo predavanja iz Biblije što je po meni korisno. Crkva je dio tradicije škole jer je osnovana kada je crkva bila dominantna sfera života“, ističe Marković koji živi u internatu zajedno sa još stotinak učenika.

Učenicima je dozvoljen izlazak iz internata u grad, osim utorkom i četvrtkom, s tim da su učenici obavezni da se vrate do 22 sata. Oni koji naprave krupniji prekršaj, a žive u internatu, mogu da budu u pritvoru, koji podrazumijeva da ne smiju da napuste internat osim za vrijeme ručka i odlaska u školu, priča Slobodan. Kažnjeni učenik dužan je i da cio dan bude u đačkoj uniformi.

Pročitajte i ovo:

NJIH ČETIRI SU NAPRAVILE NEMOGUĆE: Ove djevojke su digle na noge cio grad, a sada spremaju nešto još bolje!

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com