PODGORICA: Tri godine od smrti plavokosog dječaka - Volim Podgoricu

PODGORICA: Tri godine od smrti plavokosog dječaka

Crna Gora je tri godine bez dječaka Ognjena Rakočevića čiji je trk ka hladnoj Morači ujedinio sve ljude, koji su danonoćno tragali za njim.

U noći između 3. i 4. maja 2016. godine, jedanaestogodišnji Ogi bosonog se iskrao iz svoje kuće i otrčao u zagrljaj hladnoj rijeci.

Majka plavokosog, plavookog, autističnog dječaka, Valentina, u zoru je prijavila njegov nestanak.

Od tog trena za njim su danonoćno tragali roditelji, rođaci, komšije, policija, vojska, vatrogasci, spasioci, lovci, lovočuvari, ronioci, više stotina građana iz svih crnogorskih gradova…

Nade da se negdje sakrio ugašene su dvanaestog dana, kada je njegovo tijelo pronađeno na ušću Morače u Skadarsko jezero, u mjestu Manastirski vrbiš.

Tog dana lovočuvar Nikola Ulićević uočio je da po vodi pluta tijelo, dječje.

Ogijev otac Branko Rakočević kaže da je plavokosi princ dvije-tri godine prije smrti precizno nacrtao mjesto svog stradanja.

“Na Ogijevom crtežu ‘Manastirski vrbiš’ jasno se vide dva brda ostrva Vranjina. Na brdu desno, na kojem se nalazi i istoimeni manastir, nacrtao je krst, koju se tu i nalazi i iznad njega nešto kao svetiteljski oreol. Nacrtao je i zeleni vrbiš kroz koji prolazi Morača. I nacrtao je i sebe, upravo na mjestu na kom je pronađen”, objašnjava on.

Iako je Ogi otišao iz roditeljskog i zagrljaja porodice, plavooki dječak nastavio je da živi – njegovo ime nosi specijalizovani Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju, otvoren 30. marta 2018. godine.

Upravo u toj ustanovi roditelji druge autistične djece moći će da dobiju ono što Ogijevi roditelji nisu za svog sina – adekvatnu medicinsku njegu na jednom mjestu.

Fondacija “Ognjen Rakočević” koju je sa roditeljima druge autistične djece Valentina osnovala nedugo nakon što joj je hladna rijeka “vratila” sina, pomogla je opremanje Centra.

Ta Fondacija brine o mališanima koji imaju poremećaje iz spektra autističnih oboljenja i trudi se da im stvori uslove dostojne za život.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com