Preko 12.000 preduzeća zapošljava samo jednu osobu - Volim Podgoricu

Preko 12.000 preduzeća zapošljava samo jednu osobu

Preko 12 hiljada preduzeća u Crnoj Gori ima samo jednog zaposlenog.

Iznenađuje podatak Poreske uprave da više od polovine Društava sa ograničenom odgovornošću, zapošljava upravo jednu osobu.

“Privredni subjekti koji imaju samo jednog zaposlenog uglavnom posluju u djelatnostima konsultantskih usluga i maloprodaje. Poreska uprava bilježi kontinuiran rast broja novoregistrovanih privrednih subjekata naročito onih koji su registrovani od nerezidentnih lica i u tom smislu ova lica se posebno prate u poreskoj upravi,“ kazala je portparolka Poreske uprave (PU), Milica Vuletić.

Ovu pojavu je još prije nekoliko mjeseci prevarom nazvao premijer Duško Marković , navodeci da nije logično da u Crnoj Gori postoji, kako je tada kazao, devet hiljada preduzeća sa jednim zaposlenim.

“Da li jedan kafić može raditi sa jednim zaposlenim, da li jedan restoran može raditi sa jednim zaposlenim, da li je logično u Ulcinju tri preduzeća u oblasti industrije i šumarstva imaju tri zaposlena – nije logično, to nije opravdano, to je krađa državnog novca, to je urušavanje naših resursa“, rekao je u decembru prošle godine Marković.

Iako je Marković konstatovao da se na ovaj način ne ostvaruje profit već prevara , za skoro pola godine država na tom polju ništa nije preduzela. A morala bi, ističe ekonomski novinar Goran Kapor, koji u osnivanju preduzeca sa jednim uposlenikom prepoznaje sumnjive namjere i poslove.To je podsjeća, dokazano i u praksi

“Mi smo imali nekoliko afera u kojima je učestvovao veliki broj firmi jednog zaposlenog i ogromne promete, jedna od njih je slučaj E-Gamblinga, od prije četiri godine, kada smo imali oko 40-ak firmi. Te firme su imale godišnji promet oko 20-ak miliona. Sada imamo sličnu istragu u slučaju Atlas banke, gdje se opet pominje 30-ak, 40 firmi sa jednim zaposlenim koji su imali veliki promet preko e-bankinga. U registru se nalazi 70 firmi sa jednim zaposlenim koji imaju promet preko jednog miliona, a kod nekih po 10 ili 20 miliona”, kazao je novinar ND “Vijesti”, Goran Kapor.

Kapor ističe i da su dio firmi sa jednim zaposlenim osnovali stranci da bi preko njih jednostavnije kupovali nekretnine.

U Poreskoj Upravi međutim ne smatraju potencijalno zabrinjavajućim veliki broj DOO sa samo jednim zaposlenim .

„Ne predstavljaju prijetnju ako nema drugih faktora rizika. Neko može da ima 25 zaposlenih i da bude neregularan, a neko može da ima jednog zaposlenog, a da bude regularan“, kazala je Milica Vuletić.

Premijer ipak pominje prevaru.Zato bi nadlezni valjda trebalo da provjere je li sumnja prvog ministra opravdana.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com