Crnogorci najčešće bježe u Srbiju - Volim Podgoricu

Crnogorci najčešće bježe u Srbiju

Podgorički Interpol najčešće u Srbiji nalazi crnogorske državljane odbjegle od zakona, dok se najviše srpskih kriminalaca od pravosudnih organa skrivalo u Crnoj Gori.

To pokazuju podaci crnogorskog Interpola na osnovu izručenja (ekstradicija) koje su obavili u proteklom periodu.

“Veliki broj lica koje NCB Interpol Podgorica potražuje na međunarodnom nivou locira se na teritorijama zemalja u okruženju, tačnije prostora bivše Jugoslavije, a prednjači Republika Srbija gdje je lišen slobode i izručen u Crnu Goru najveći broj traženih lica. Kao i u slučaju kad su u pitanju izručenja u Crnu Goru, u najvećem broju slučajeva imamo izručenja iz Crne Gore po zahtjevima drugih zemalja upravo u zemlje okruženja, gdje takođe prednjači broj lica izručenih iz Republike Srbije”, odgovoreno je iz Uprave policije “Vijestima”.

Iako, sudeći po tome, crnogorski Interpol najčešće sarađuje sa srbijanskim, nejasno je zašto više od godinu nije uhapšen i izručen bivši visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović, koji je godinama u Beogradu, gdje se navodno liječi.

Šefa budvanske kriminalne grupe u Crnoj Gori čeka višegodišnji zatvor…

Iz Uprave policije ranije je saopšteno da su službenici podgoričkog Interpola više puta slali urgencije kolegama iz Beograda, ali da nikada nijesu dobili odgovor. Srbijanski mediji su ranije objavili da Srbija neće izručiti Marovića jer posjeduje državljanstvo te države, što je su demantovali i crnogorski i srpski MUP.

U Srbiji je i njegov sin Miloš Marović, takođe pravosnažno osuđen za korupciju i organizovani kriminal.

Tvrde da je podgorički Interpol u proteklom periodu locirao više osoba u drugim državama, koja nisu izručena. Naveli su da su razlozi odbijanja izručenja uglavnom bila ograničenja u nacionalnim zakonima tih država, a sa kojima Crna Gora nema potpisan bilateralni ugovor o izručenju, ili ukoliko nijesu ispunjeni uslovi iz međunarodnog ugovora o izručenju sopstvenih državljana.

“U svim slučajevima gdje smo obaviješteni da lica ne mogu biti lišena slobode iz navedenih razloga ili je izručenje odbijeno, obaviješteni su nadležni organi u Crnoj Gori, u cilju razmatranja ispunjenosti uslova za pokretanje procedure eventualnog ustupanja ili preuzimanja krivičnog gonjenja ili izvršenja krivične sankcije od strane pravosudnih organa zemlje u kojoj je lice locirano, a sve u skladu sa postojećim međunarodnim ugovorima”, piše u odgovoru policije.

U Upravi tvrde da je saradnja crnogorskog Interpola sa ostalim državama članicama Interpola “kvalitetna i profesionalna”. Ta saradnja se, kako su istakli, ogleda u “velikom broju razmijenjenih informacija, kvalitetu tih informacija, postupanjima po zahtjevima, brzini odgovaranja, kao i sprovođenju zajedničkih policijskih aktivnosti i učestvovanju u zajedničkim projektima koji imaju za cilj borbu protiv međunarodnog organizovanog kriminala, a najvažnija saradnja je svakako postupanje po međunarodnim Interpolovim potjernicama i lišenje slobode lica koja se potražuju, radi njihovog izručenja”.

Podgorički Interpol je tokom 2017. i 2018. godine raspisao 180 međunarodnih potjernica, koje su se u najčešće odnosile na krivična djela iz oblasti imovinskih delikata. U 2017. godini raspisane su 102 potjernice, dok je u 2018. godini raspisano 78 međunarodnih potjernica.

Kada je riječ o ekstradicijama lica u Crnu Goru, službenici Interpola su u 2017. godini realizovali 33 ekstradicije lica koja su se potraživala po našim međunarodnim potjernicama, a tokom prošle godine je realizovano 28.

Crna Gora je tokom 2017. godine, po međunarodnim potjernicama drugih država, izručila 64 osobe. Prošle godine su, pak, izručene 42 osobe koje su se potraživala na međunarodnom nivou.

Saopštili su da najbolju i najintenzivniju saradnju imaju sa državama iz okruženja i državama članicama Evropske unije, sa kojima “prirodno imaju i najintenzivniju komunikaciju”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com