POČEO RAMAZAN: Mjesec posta u islamu, najvažniji i najsvetiji - Volim Podgoricu

POČEO RAMAZAN: Mjesec posta u islamu, najvažniji i najsvetiji

Prvi dan posta ovogodišnjeg meseca ramazana je u ponedjeljak 6. maja, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mesec posta, će biti klanjan u nedjelju.

Ramazan traje 29 dana i pada uvek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni kalendar a Islamski kalendar je lunarni kalendar.

Datumi Ramazana takođe mogu varirati od zemlje do zemlje, zavisno od toga da li je Mesec viđen ili ne, piše portal Neradni dani.

VEČERAS POČINJE RAMAZAN: Mjesec posta u islamu, najvažniji i najsvetiji

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana. Bajram se kod Bošnjaka obično čestita ovako: Bajram šerif mubarek olsun. U prevodu: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.“ Odgovara se ovako: Allah razi olsun, u prevodu: „Neka je Allah zadovoljan.“ Ramazanski bajram je islamski blagdan koji se obilježava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i polnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca sledi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu).

Njime se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com