PODGORICA: Počelo liječenje dvoje djece Spinrazom u Kliničkom centru - Volim Podgoricu

PODGORICA: Počelo liječenje dvoje djece Spinrazom u Kliničkom centru

U Institutu za bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore 30. aprila započeta je primjena lijeka Spinraza u tretmanu spinalne mišićne atrofije, saopšteno je danas iz KCCG.

Kako navode u Kliničkom centru, tim Instituta za bolesti djece, predvođen Veselinkom Đurišić i Draganom Račićem, uz saradnju sa kolegama iz Klinike za neurologiju i psihijatriju u Beogradu, započeo je liječenje dva djeteta.

“Djeca su dobro podnijela aplikaciju lijeka i ista je protekla bez komplikacija. Multidisciplinarni pristup u pripremi i obradi pacijenata sproveden je u cjelini u Kliničkom centru Crne Gore, u skladu sa aktuelnim Vodičima dobre kliničke prakse”, ističu u KCCG.

Spinalna mišićna atrofija je ozbiljna i progresivna genska neuromuskularna bolest, koja vrlo brzo dovodi do slabosti i gubitka mišićne kontrakilnosti, uključujući i mišiće povezane sa respiracijama. Zbog toga pacijenti vrlo brzo postaju zavisni od aparata za disanje.

“Spinraza je odobrena kao prvi lijek u terapiji Spinalne mišićne atrofije od strane Centralne uprave za lijekove USA u decembru 2016. godine. Djeluje tako što modulira gensku aktivnost, omogućavajući bolje funkcionisanje nervnog sistema, čime se ublažavaju simptomi bolesti i usporava njena progresija. Lijek se aplikuje direktno u kičmeni kanal i podrazumijeva primjenu tokom cijelog života”, objasnili su u Kliničkom centru.

Spinrazu – nusinersin su Ministarstvo zdravlja i Fond za zdrastveno osiguranje Crne Gore trenutno odobrili za liječenje troje djece.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com