Podgorici treba groblje za kućne ljubimce - Volim Podgoricu

Podgorici treba groblje za kućne ljubimce

Građani Podgorice i nevladine organizacije za zaštitu kućnih ljubimaca saglasni su da je glavnom gradu neophodno groblje za kućne ljubimce, kao i represivnije mjere u borbi protiv onih koji zlostavljaju ili ubijaju životinje, pišu Dnevne novine.

Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica uputila je nedavno dopis Glavnom gradu, tražeći da se izgradi groblje za kućne ljubimce. Direktor te organizacije, Dragoje Vlahović, objašnjava da inicijativa datira od ranije, ali da je sada zahtjev upućen nakon ideje da Podgorica uđe u program pametnih i zelenih gradova EBRD-a, navodeći da bi i ovo bio sastavni dio tog članstva.

Prethodni gradonačelnici Podgorice, kako kaže, nijesu imali sluha za ovu ideju, ali se nadaju da će sadašnji gradonačelnik Ivan Vuković prepoznati značaj takvog projekta.

“Sa građanima smo sproveli anketu sa pitanjem da li je Podgorici potrebno groblje kućnih ljubimaca, na koje je više od 90 odsto građana potvrdno odgovorilo, tvrdeći da je i te kako potrebno”, kazao je Vlahović.

Prema njegovim riječima, ovu ideju potkrepljuje i činjenica da skoro svako drugo domaćinstvo ima kućnog ljubimca i da svi imaju problem gdje sahraniti životinje koje uginu.

“Zbog toga što i ne postoji odgovarajuće mjesto, građani sahranjuju ljubimce po parkovima i zelenim površinama, što predstavlja i ekološki problem, jer veoma lako može da dođe do zaraze”, navodi Vlahović.

Dragoje Vlahović

Predlog organizacije je da lokacija bude na periferiji grada, što će iziskivati mala utrošena sredstva, da bi Glavni grad mogao da ima samo koristi realizacijom tog projekta.

“Ovaj projekat je neophodno realizovati, a veoma malo treba uložiti u infrastrukturu i prateće objekte. Sa druge strane, grobna mjesta za kućne ljubimce bi se prodavala i u kasu glavnog grada bi se slivala poveća materijalna sredstva, što bi opet moglo da se usmjeri u neke druge projekte vezane za probleme kućnih ljubimaca”, istakao je Vlahović.

Glavni grad bi, kako kaže, mogao i da aplicira za ovaj projekat iz evropskih fondova, što bi sigurno bilo prepoznato kao dobra ideja.

Od glavnih gradova u regionu Zagreb i Ljubljana već imaju groblje za kućne ljubimce, a ove godine i Beograd će dobiti groblje.

Vlahović ističe i da institucije moraju odgovornije i represivnije da reaguju prema neodgovornim vlasnicima.

“Kaznena politika mora da se sprovodi bolje, jer građani vide da mogu da rade pojedine stvari i to tako ne valja. Nemamo inspekciju koja će da kontroliše vlasnike kućnih ljubimaca i sankcioniše sve one koji ne budu radili po propisima”, kazao je Vlahović.

Prema njegovim riječima zakon, koji je djelimično prepisan od zemalja iz Evrope, je dobar, ali se ne sprovodi i nema ko da ga sprovodi. Nadležne gradske službe, Komunalna policija i inspekcija, kako kaže, ne sprovode zakon kako treba, iako gotovo svakodnevno dobijaju prijave i zahtjeve od društava za zaštitu životinja.

“U našem trogodišnjem aktivnom radu nismo imali pozitivan primjer njihovog reagovanja, odnosno sankcionisanja vlasnika, a kao posljedicu imamo neodgovorno i bahato ponašanje vlasnika kućnih ljubimaca. Efikasnija kaznena politika i te kako može da dovede do rješavanja problema. Građani će početi da se navikavaju i shvate šta su njihova prava, te šta mogu ili ne mogu. Od naplate kazni, Glavni grad može dodatno da puni budžet, ali i da zaposli radnike koji bi bili zaduženi za rješavanje ovog problema. Ne ulaže se puno, a dobija se mnogo u svakom smislu”, istakao je Vlahović.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com