SJUTRA OD 7 DO 8: “Dakićevci” čekaju Draškovića ispred Ustavnog suda - Volim Podgoricu

SJUTRA OD 7 DO 8: “Dakićevci” čekaju Draškovića ispred Ustavnog suda

 

Radnici bivše fabrike mašina „Radoje Dakić“, sada povjerioci u stečajnom postupku, najavili su za sjutra od sedam do osam časova okupljanje pred ulazom u zgradu Ustavnog suda Crne Gore, u periodu kada očekuju da predsjednik suda Dragoljub Drašković stigne na posao.

Bivši radnici “Radoja Dakića” više od deceniju čekaju na isplatu potraživanja u iznosu većem od 60 miliona eura (zajedno sa kamatama), po osnovu pravosnažne presude donijete u njihovu korist, dok je Ustavni sud prekoračio predviđeni zakonski rok od 18 mjeseci za postupanje prema njihovoj ustavnoj žalbi.

„Nezadovoljni smo ponašanjem Ustavnog suda, njegovim nečinjenjem i nedonošenjem odluka u vezi s predmetima koji se tiču „Radoja Dakića“. Bio je krajnji zakonski rok da se o njima odluči 18 mjeseci, a od 28. avgusta 2018. godine taj rok se svakodnevno krši“, saopštio je juče „Vijestima“ predstavnik nekadašnjih radnika Milan Vukčević.

On je dodao da im je cilj da Draškovića još jednom podsjete na član 39. Zakona o Ustavnom sudu i zakonski rok za odlučivanje u njihovim predmetima.

„Zahtijevaćemo od Draškovića da zakaže sastanak i primi u konferencijsku salu Ustavnog suda određeni broj radnika za koliko ima mjesta. Više je razloga za naše okupljanje pred vratima Ustavnog suda. Prvi je što već dva mjeseca svake srijede uzalud tamo dolazimo, a drugi je što sudije Ustavnog suda nijesu prihvatile predlog sudije izvjestioca Miodraga Iličkovića da nam se dosuđena sredstva, na način kao što je to urađeno za četvoro naših kolega, isplate iz budžeta, makar u ratama. Treći razlog je što nije ni ispoštovan redosljed predmeta koji se razmatraju u ovom sudu. Nijesu razmatrali ustavne žalbe kojima je rok istekao, već onu koja je bila u roku, i odnosila se samo na četvoricu od ukupno 1.800 radnika“, dodao je Vukčević.

Dakićevci planiraju da uruče Draškoviću spisak 1.800 nekadašnjih radnika koji su ostvarili svoje pravo kod domaćih sudova za isplatu 77 zaostalih mjesečnih zarada plus pripadajuće kamate.

Bivši radnici ovog preduzeća nedavno su najavili novu tužbu Vrhovnom sudu kojom će tražiti nadoknadu na ime nematerijalne štete zato što nijesu imali suđenje u zakonskom roku u Ustavnom sudu, nakon podnijetih čak 11 ustavnih žalbi. Po tom osnovu planirali su da traže dodatno po 2000 eura, na ime nematerijalne štete, jer je taj iznos, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, po istom osnovu, prije dvije godine, dosudio za nekoliko njihovih bivših kolega koji su naplatili potraživanja od države.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com