DAVID JE TRUDNU KRISTINU IZBO NOŽEM 88 PUTA: Ono što je rekao o tome šokiralo je sudiju (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

DAVID JE TRUDNU KRISTINU IZBO NOŽEM 88 PUTA: Ono što je rekao o tome šokiralo je sudiju (FOTO/VIDEO)

Vrhovni Sud Republike Hrvatske djelimično je prihvatio žalbu optuženog Davida Komšića i njegovih roditelja na presudu Županijskog suda u Zagrebu, pa mu je preinačio prvostepenu presudu i optuženog osudio na kaznu zatvora 25 godina za krivično djelo teškog ubistva na okrutan način, javlja Jutarnji.hr.

Podsjetimo, Komšić je prvobitno dobio 30 godina zatvora za brutalno ubistvo Kristine Krupljan. On je 2017. godine 88 puta nožem ubo i isjekao bivšu djevojku. U trenutku napada bila je trudna s drugim muškarcem.

– Vrhovni sud Republike Hrvatske je presudom broj Kžm 25/2018. od 21. marta 2019. djelimično je prihvatio žalbu optuženog D. K. i njegovih roditelja protiv presude Županijskog suda u Zagrebu, pa je preinačio prvostepenu presudu i optuženog osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 25 (dvadeset pet) godina za krivično djelo teškog ubistva na okrutan način.

Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa u svim olakšavajućim i otežavajućim okolnostima, pa je ocijenio da olakšavajuće okolnosti na strani optuženog nisu pravilno utvrđene niti dodatno vrednovane.

Osim toga, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog krivičnog djela izazivanje saobraćajne nesreće, jer je ona postala pravosnažna nakon počinjenja krivičnog djela za koje je sada proglašen krivim. Uz sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, zločin kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu.

Zato izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu, koja može dostatno uticati na optuženog, ali i na sve ostale građane da više ne čine krivična djela i da shvate da je njihovo činjenje pogrešno, a kažnjavanje počinioca pravedno. Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženi nanio, ne samo porodici žrtve, nego i društvu u cjelini.

Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske – stoji u objavi na stranicama Vrhovnog suda.

Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine, prije mjesec i po dana izrazila je bojazan da bi Vrhovni sud Komšiću mogao smanjiti kaznu koju mu je odredila sudija Mazalin.

– Toga se jako bojim, nadam se da mu neće smanjiti kaznu, ne bi smjeli. On je moju Kristinu ubio, izmrcvario ju je, 88 puta ju je izbo nožem – rekla je za Index Vesna Krupljan.

Kristina KrupljanVesna Krupljan i njena ćerka Kristina Foto: index.hr

U martu je održano saslušanje o Komšićevoj žalbi. Komšić je sve vrijeme bio uključen u sudnicu putem videolinka iz zatvora u Lepoglavi, gdje služi kaznu za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je pregazio i usmrtio pješaka u aprilu 2016. godine.

David Komšić je sve vrijeme pognute glave slušao obrazloženje presude kojom je osuđen na 30 godina zatvora, a u kojoj je detaljno opisano kako je ubio Kristinu sa 88 uboda nožem i da je kod nje izazvao tešku patnju i bol.

REKAO JE DA MU JE ŽAO

Nakon toga mu se obratio predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog suda Ranko Marijan i rekao: “Davide Komšiću, sat vremena se niste pomjerili.”

Komšić je potom progovorio prvi put otkako mu je počelo suđenje za Kristinino ubistvo iako je za to imao priliku i ranije, no tokom cijelog suđenja se branio ćutanjem. A sad kad se odlučuje o njegovoj žalbi, odlučio se obrati sudskom vijeću od kojeg traži da mu smanji kaznu i slučaj vrati na ponovno suđenje.

Kristina KrupljanKristina je bila trudna kada je brutalno ubijena Foto: index.hr

– Poštovani sude, ja sam, kad sam došao sebi (nakon što je ubio Kristinu) zamolio oca da me odvede na policiju gdje sam sve priznao kao i na DORH-u, izrazio sam žaljenje. Kao dijete sam imao psihičkih poteškoća pa ne mogu razjasniti sam događaj (to što je Kristinu ubio zadavši joj 88 uboda nožem).

Izražavam veliko žaljenje, žao mi je Kristinine i moje porodice. Ne prođe dan da se ne sjetim Kristine, sjetim je se svaki dan kad gledam neki film koji smo skupa gledali i kad slušam neku pjesmu koju smo zajedno slušali. Svaku noć razmišljam o njoj. Svoj život bih dao da joj još jednom kažem da je volim, sve mi jako teško pada – rekao je Komšić koji se danas prvi put otkako mu se sudilo za njeno ubistvo obratio na sudu.

Njegove riječi komentarisao je predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog suda RH Ranko Marijan.

– Vama je žao, ali Kristine nema. Prošlo je 25 mjeseci (od njenog ubistva), a vama je sad žao, sjednite – poručio mu je sudac Marijan.

Index.hr

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com