U nedjelju je jedan od NAJVEĆIH SVETACA kod nas: Dan kada se dešavaju ČUDA, svetac kojem se mole sve vjere! - Volim Podgoricu

U nedjelju je jedan od NAJVEĆIH SVETACA kod nas: Dan kada se dešavaju ČUDA, svetac kojem se mole sve vjere!

Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i   pravoslavni svetitelj koga crkva slavi 12. maja. Njegov dan važi za praznik kada se dešavaju najveća čuda. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog,  koji mjesto  hodočašća za vjernike svih religija.

Mnogi vjeruju da će, ako se zavjetuju da će na svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati “kao rukom odnesena”. Ako rešite da potražite pomoć ovog sveca, od sjutra treba da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

Vjernici koji polaze na put u manastir sa sobom obavezno treba da ponesu ulje, tamjan i pamuk, ali i vunene čarape i sve to potom ostave kod sveca “da prenoći”, jer stvari koje provedu noć u prostoriji sa moštima sveca, vjeruje se, dobijaju magične moći izlječenja.

Narodno vjerovanje kaže i da Sveti Vasilike Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama, a tokom vjekova su mnogi sveštenici svjedočili da svakog jutra vide pocepane vunene čarape na nogama sveca, iako su uveče bile obuvene čitave. Otuda i praksa da vjernici koji idu na Ostrog sa sobom ponesu i jedan par bijelih vunenih čarapa.

Legenda o Svetom Vasiliju

Jedna od mnogobrojnih starih legendi koje svedoče o milosti, dobroti i moći Svetog Vasilija između ostalog jeste i priča da je sa vrha Gornjeg manastira jednom davno ispala beba iz kolijevke. Budući da je se Gornji manastir nalazi u stijenama planine Ostroška greda, maltene uz samu liticu, na čak 900 metara nadmorske visine, majka se prestrašila i vjerovala da je izgubila dijete. Međutim, beba je pronađena živa i zdrava na zemlji u podnožju planine, veselo se smješkajući.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com