UPOZORENJE: Nova droga na ulicama! “Bladi meri” ubija, sto puta jača od marihuane! - Volim Podgoricu

UPOZORENJE: Nova droga na ulicama! “Bladi meri” ubija, sto puta jača od marihuane!

Konzumiranje može da izazove posljedice opasne po zdravlje, a korišćenje ove supstance u svijetu povezano je s povećanjem broja smrtnih slučajeva, ali i samoubistava

Nova droga preplavila je ulice! Radi se o psihoaktivnoj supstanci koja je čak sto puta jača od marihuane, klinci je zovu “bladi meri”. Budite oprezni, jer želja za “užitkom” može da vas košta života – ova droga vodi u smrt!

Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga srpskog Ministarstva zdravlja kaže da se radi na stavljanju ove nove supstance na listu psihoaktivnih supstanci.

– Nosi veliki rizik od srčanog udara, prestanka rada bubrega, problema s disanjem. Ne znamo koji je tačan naziv na ulici jer ima preko 600 naziva. Najčešće su to prijemčiva imena poput “jagode”, “bladi meri” i slično, a važno je znati da samo konzumiranje može da izazove veoma opasne posljedice po zdravlje – upozorila je Jankovićeva gostujući na RTS.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Kako je objašnjeno, efekti sintetskih kanabinoida su slični marihuani, ali imaju više od 100 puta jače dejstvo, koje se zapaža desetak minuta posle uzimanja. Dolazi do crvenila očiju i konjuktivitisa, ubrzanog pulsa, suvoće usta, promjene raspoloženja i percepcije. Efekat droge je šest sati u kontinuitetu, a posljedice se osjećaju i narednih dana. Korišćenje ovih supstanci u svijetu je povezano s povećanjem broja smrtnih slučajeva, ali i samoubistava.

Tokom prethodne i ove godine konzumiranje opasnih supstanci dovelo je do smrti sedam mladih osoba. Stručnjaci su upozorili da su se pojavile i nove sintetičke droge koje su izuzetno opasne.

Stručnjaci su upozorili da je starosna granica započinjanja konzumiranja droga sve niža, te da su često i maloljetnici od 12 godina korisnici. Djeca nisu ni svjesna da nekad samo jedno uzimanje može biti kobno. Zbog svega navedenog je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio pooštravanje kazni za one koji prodaju drogu.
Komisija za borbu protiv droga postoji skoro godinu dana i za to vrijeme su održana brojna predavanja, tribine i medijske kampanje.
– Glavni zadatak komisije je da se što veći broj djece edukuje i za ovaj period našu edukaciju je prošlo 36.000 dece, 7.000 nastavnika i 3.000 roditelja – rekla je Jankovićeva.

Šta je “bladi meri”
– psihoaktivna supstanca
– 100 puta jača od marihuane
– 600 naziva ima na ulici
– jedno konzumiranje može izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice
– 10 minuta nakon uzimanja počinje dejstvo
– efekat droge traje šest sati

Zdravstvene tegobe

– veliki rizik od srčanog udara
– rizik od prestanka rada bubrega
– problemi s disanjem
– crvenilo očiju i konjuktivitis
– ubrzan puls
– suvoća usta
– promjena raspoloženja i percepcije
– posljedice se osjećaju i narednih dana

Kurir.rs/ Mina Branković

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com