Aco kupuje u centru Podgorice: Evo šta će graditi Milov brat! - Volim Podgoricu

Aco kupuje u centru Podgorice: Evo šta će graditi Milov brat!

Biznismen Aco Đukanović platiće 24.269 eura za parcelu od 68 kvadrata u centru Podgorice, gdje planira da gradi soliter od sedam spratova.

Brat predsjednika države, biznismen Aco Đukanović kupuje od države parcelu u centru grada, koju će platiti 356,90 eura po kvadratu. Radi se o nepokretnosti od 68 metara kvadratnih na obali Ribnice u centru Podgorice, gdje Đukanović planira gradnju solitera od sedam spratova.

Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti između države i Đukanovića našao se na poslednjoj sjednici Vlade, a sve obaviještene državne institucije o ovom poslu i Glavni grad ocijenili su da ne postoji nikakva smetnja da parcela na atraktivnoj lokaciji pripadne Đukanoviću za 24.269,20 eura.

Uprava za imovinu prethodno je dostavila Ministarstvu finansija predlog za davanje saglasnosti za prodaju katastarske parcele broj 202/2, koja je upisana u listu nepokretnosti broj 8080 u KO Podgorica III, sa predlogom ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.

– Upravi za imovinu obratio se Aco Đukanović zahtjevom za kupoprodaju nepokretnosti u svojini Crne Gore, i to katastarske parcele broj 202/2, površine 68 kvadrata, po kulturi „pašnjak 4. klase”, a sve u cilju dokompletiranja urbanističke parcele broj UP Lj206/1, koja se nalazi u zahvatu Urbanističkog projekta „Stara varoš” – izmjene i dopune – navodi se u predlogu za davanje saglanosti koji se našao na Vladi.

Nakon zahtjeva Đukanovića, Uprava za imovinu tražila je izjašnjenje Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) sa aspekta prostorno planske dokumentacije o namjeni za parcelu. Resor Pavla Radulovića je odgovorio da se ta parcela nalazi van obuhvata planova detaljne razrade državnih planskih dokumenata. Iz Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj odgovorili su da se ova parcela nalazi u zahvatu Urbanističkog projekta „Stara varoš” i da je taj planski dokument važeći.

Uprava za imovinu obratila se i Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, s obzirom na to da je parcela koja se prodaje Đukanoviću kategorisana kao „pašnjak 4. klase”. Iz ministarstva Milutina Simovićaodgovorili su da nema smetnji da se udovolji zahtjevu Đukanovića „uz prethodno poštovanje zakonom propisanih procedura”.

Procjenu vrijednosti parcele izvršila je Uprava za nekretninu, koja je odredila cijenu od 356,9 eura po metru kvadratnom zemljišta.

Primjerke ugovora o kupoprodaji parcele između direktora Uprave za imovinu Blaža Šaranovića i Đukanovića, kako se navodi, dobiće Vlada, Uprava za nekretnine, Poreska uprava, Državna revizorska institucija, Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i Vrhovno državno tužilaštvo.

„Dan” je ranije objavio da je podgorički katastar u avgustu prošle godine uknjižio 657 kvadrata zemljišta (šume) Aca Đukanovića, po njegovom zahtjevu iz maja, a radi izgradnje zgrade na samoj obali rijeke. Radi se o imovini koju je Đukanović još 2012. godine kupio od porodice Lisičić za 337.500 eura. Riječ je o šumi, kako je kategorisano u katastru, koja je bila pod teretom restitucije, a koju je Đukanović kupio i prije nego je ovaj proces i formalno okončan.

– Aco Đukanović obratio se ovom organu 29. maja 2018. godine, radi parcelacije katastarske parcele u katastarskom operatu KO Podgorica tri, u cilju formiranja urbanističke parcele broj A206/1 (lokacija preko puta Nikića, pored nekadašnje zgrade Direkcije pošta, koja je takođe u posjedu Aca Đukanovića koju je 2007. godine kupio od Telekoma za 1,1 milion eura). Uz zahtjev je dostavljena dopuna urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju objekta mještovite namjene na urbanističkoj parceli broj A206/1, zona A, sa idejnim rješenjem za objekat u zahvatu urbanističkog projekta „Stara varoš – izmjene i dopune u Podgorici” – obrazloženo je ranije iz podgoričkog katastra.

Katastar je nakon ovog zahtjeva dozvolio upis 657 kvadrata šume treće klase u list nepokretnosti broj 7539 na Aca Đukanovića i time omogućio dokompletiranje urbanističke parcele gdje će se graditi višespratnica, za koju je ranije odabrano idejno rješenje i izdati urbanističko-tehnički uslovi.

A.O./DAN


Parcelu platio 337.500 eura

Prema dokumentaciji koju je „Dan“ ranije dobio po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama, Đukanović je 500 eura plaćao kvadrat zemlje koju je kupio od porodice Lisičić, za šta je dao 337.500 eura.

Ranije je Glavni grad Đukanoviću isplatio 8.208,70 eura prilikom eksproprijacije 23 kvadrata zemlje u Staroj varoši u centru Podgorice za potrebe izgradnje saobrćajnice. Glavni grad je u postupku eksprorpijacije, zemlju Aca Đukanovića po kvadratu platio 356, 90 eura. U pitanju su bila 23 kvadrata šume treće klase i neplodnog zemljišta.

Parcela koju država prodaje nalazi se na aktraktivnoj lokaciji u centru Podgorice, gdje je Đukanović planirao gradnju solitera

DAN

1 komentar

  1. I like the helpful info you provide in your articles. I?ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I?ll learn a lot of new stuff right hear Best of luck for the next!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com