STARICA MILEVA JE SAMA, BEZ STRUJE I BOLESNA ALI NE DA DA JOJ PRIĐU: U Dobroti kažu da za nju nema mjesta - Volim Podgoricu

STARICA MILEVA JE SAMA, BEZ STRUJE I BOLESNA ALI NE DA DA JOJ PRIĐU: U Dobroti kažu da za nju nema mjesta

Mještanka Luga na Tari, Mileva Dedić, koja je zagazila devetu deceniju života, godinama živi u lošim uslovima bez električne energije, teško oboljela, a uz to nije dozvoljavala bilo kakvu komunikaciju sa mještanima, iako su oni, kako su objasnili, često ostavljali drva i hranu ispred njenih vrata.

Na poziv mještana, Vikend novine su se u nekoliko navrata obraćali kolašinskom Centru za socijalni rad, no povratne informacije iz te ustanove izostale su, a na kraju smo bili prinuđeni da za ovu staricu potražimo pomoć kod prvog čovjeka grada na Tari.

Nakon medijskog “pritiska” i traženja odgovora, staricu su obišli iz Centra za socijalno u pratnji policije.

Procjene socijalnih i zdravstvenih radnika iz Kolašina su da je starici neophodan zdravstveni i psihološki tretman u bolnici u Dobroti, ali da su tamo kapaciteti popunjeni. Predsjednik kolašinske opštine Milosav Bulatović je najavio da će, uz pomoć nadležnih institucija, u narednom periodu tražiti rješenje za njen adekvatan smještaj i tretman.

Problem Kolašinke Dedić traje decenijama i vezan je prije svega, kaže Bulatović, sa njenim zdravstvenim stanjem, a nakon toga i socijalnim položajem.

“Sa pozicije lokalne uprave, kroz saradnju sa nadležnim resornim institucijama, kao što su Centar za socijalni rad i Dom zdravlja, tražimo rješenje koje je adekvatno zdravstvenom stanju sugrađanke Mileve Dedić. Rukovodilac Centra za socijalni rad, sa saradnicima, Momčilom Vukčevićem i uz asistenciju policije obišli su juče Dedić u kući na Lugu, u kojoj stanuje. Naišli su na njenu naviknutu agresivnost koja je posljedica zdravstvenog stanja u kojem se nalazi. Procjene socijalnih i zdravstvenih radnika iz Kolašina su da joj je neophodan zdravstveni i psihološki tretman u bolnici u Dobroti. Naravno za sve to treba obezbijediti kompletnu medicinsku dokumentaciju. Nažalost, mi koji živimo u Kolašinu znamo da je Dedić, odavno suočena sa ovim zdravstvenim problemima i da je decenijama odbijala da se podvrgne potrebnoj terapiji i liječenju”, kazao je Bulatović.

Predsjednica Opštinskog odbora penzionera Kolašina, Ljiljana Tatić, obratila se Ministarstvu rada i socijalnog staranja da se za Dedić obezbijedi mjesto u bolnici u Dobroti.

Bulatović navodi da su obaviješteni da su u toj bolnici svi kapaciteti popunjeni, ali da će u narednom periodu, nakon pribavljanja potrebne medicinske dokumentacije, preko nadležnih službi insistirati da se pronađe mjesto u specijalizovanoj bolnici u Dobroti.

“Svu komunikaciju sa Dedić otežava njena agresivnost, kao i nedostatak rodbine koja bi se uključila u rješavanje problema. Cilj je da ona što prije bude smještena u specijalizovanu bolnicu u Dobroti i da počne primjena adekvatne terapije”, istakao je prvi čovjek grada na Tari.

 

Vikend novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com