DRAMATIČNO U AMERICI: Nju Orleans i Hjuston pod vodom (VIDEO) - Volim Podgoricu

DRAMATIČNO U AMERICI: Nju Orleans i Hjuston pod vodom (VIDEO)

Snažni pljuskovi pogodili su gradove Nju Orleans i Hjuston u američkim saveznim državama Lujzijana i Teksas i izazvali poplave.

Glas Amerike navodi da su zbog padavina tokom vikenda poplavljena gradska područja i to manje od mjesec uoči 1. juna kada počinje sezona uragana na Atlantskom okeanu.

Za sada nema zvaničnih podataka o ugroženima ili šteti.

Gradske vlasti Nju Orleansa objavile su upozorenje o poplavama, dok je policija saopštila da će kažnjavati vozače koji poplavljenim ulicama voze brže od pet milja na sat. Suspendovane su zabrane parkiranja duž trotoara i puteva.

Zbog obilnih kiša koje od petka padaju u oblasti rijeke Misisipi inženjerski vojni korpus otvorio je “Bone Kar Spilvej”, specijalizovanu konstrukciju koja se aktivira prilikom opasnosti od poplava i nalazi se na oko 28 milja zapadno od Nju Orleansa.

Zbog opasnosti od poplava guverner države Luizijana Džon Ed Edvards, proglasio je vanrednu situaciju koja bi na snazi trebalo da ostane do 7. juna. Tokom trajanja vanredne situacije zabranjeno je podizanje cijena usluga i roba.

Poplave su takođe pogodile i Teksas, konkretno okolinu grada Hjustona, poslije obilnih padavina u Meksičkom zalivu. Zatvorene su škole, hiljade domaćinstava ostalo je bez struje, dok su desetine letova otkazane sa sa hjustonskog aerodroma.

Djelovi Hjustona i dalje se “oporavljaju” od štete uzrokovanih poplavama za vrijeme uragana Harvi avgusta 2017. godine.

Mještani i poslovni ljudi tvrdili su tada da su inžinjeri vojnog korpusa znali da su kuće u pojedinim područjima Hjustona u opasnosti od poplava. Zbog toga su pokrenuli proces pred nadležnim lokalnim sudom i suđenje po federalnoj tužbi počinje u ponedjeljak.

U udaru uragana Harvi 2017. je poginulo 107 osoba, a šteta je procijenjena na 125 milijardi dolara.

GLas Amerike

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com