Home / NOVOSTI / Hronika / DETALJI STRAVIČNOG ZLOČINA: Ubijeni danima praćeni, sve bila osveta za ubistvo Blaža Đurovića?

DETALJI STRAVIČNOG ZLOČINA: Ubijeni danima praćeni, sve bila osveta za ubistvo Blaža Đurovića?

Dan nakon ubistva dvojice crnogorskih državljana Darka Mijovića i Nikole Jovanovića i ranjavanja Miloša Pavićevića i Miloša Veskovića, u Forstu u njemačkoj pokrajini Brandenburg, istražitelji su u šumi nedaleko od grada pronašli više komada oružja sa prigušivačima, pišu Dnevne novine. Pobjeda piše da je prema prvim nalazima njemačkih istražitelja, ranjeni Beograđanin Miloš Vesković najvjerovatnije bio glavna meta naoružanih napadača.

Njemačka policija sumnja da je motiv vatrenog obračuna osveta za ubistvo Blaža Đurovića u čijem ubistvu je učestvovao Darko Vesković zvani Prika, brat ranjenog Miloša Veskovića.

Vesković je u pucnjavi teško ranjen, dok su crnogorski državljani Darko Mijović i Nikola Jovanović ubijeni.

Četvrti učesnik okršaja Miloš Pavićević prošao je bez povreda.

Njemački mediji prenose da je, oružje, koje je najvjerovatnije korišćeno prilikom ubistva, pronađeno nakon što je policiji dojavljeno da je u šumi podmetnut požar.

Policija je na licu mjesta, osim oružja pronašla i djelove garderobe i maske, što ukazuje da su napadači paljenjem pokušali da sakriju tragove.

Crnogorski državljani su praćeni duže vrijeme i napadači su precizno znali u kom stanu se nalaze. Stan u kojem su se krili pripada jednom stanovniku Berlina, ali on je policiji ispričao da je kuća neuseljiva i napuštena, te da nikom nije rentirao stan.

Da su žrtve praćene potvrđuje i izjava jednog od mještana koji je policiji ispričao da su automobili berlinskih registarskih tablica, često viđani noću kako patroliraju pored kuće u kojoj se dogodilo ubistvo.

“Ta vozila su se parkirala uglavnom u blizini ove kuće, a često na parkinge koji su rezervisani samo za stanare, zbog čega su i privukli pažnju mještana”, kazao je jedan od mještana.

Iz vozila su obično izlazili muškarci koji su imali kapuljače na glavi i koji bi često osmatrali kuću koja je trebalo da bude napuštena.

Kako izvještava njemački portal Markische Allgemeine Zeitung, jedan od ubijenih je navodno bio doušnik Savezne kancelarije kriminalističke policije njemačke, zbog čega je upravo ova policija preuzela istragu. Isti portal navodi da su se ubijeni nalazi na listi za odstrel jedne kriminalne grupe, te da je to i razlog likvidacije, ali i činjenica je da su se krili u napuštenoj kući ukazuje na tu tezu.

Prema podacima policije, ubijeni i ranjeni su bezbjednosno interesantna lica i navodno su bliski škaljarskom klanu.

Mijović je u Njemačku stigao prije 15 dana, dok je Jovanović već duže vrijeme u toj zemlji.

Rakočević: Karakterističan način likvidacije

Kriminolog Veselin Rakočević je za Dnevne novine kazao da je ubistvo crnogorskih državljana u Njemačkoj karakteristično i prepoznatljivo.

“Ono što je karakteristično u ovim slučajevima je način izvršenja krivičnog djela, te ovo spada u brutalna ubistva, imajući u vidu sve okolnosti. Na našem prostoru još nismo imali ovakav tip zločina. Nikako ne smijemo svako ubistvo crnogorskih državljana pripisivati kriminalnim grupama. Svaki život je dragocjen, i nisu ubistva uvijek i isključivo vezana za kriminalne grupe”, kazao je Rakočević za Dnevne novine.

Prema njegovim riječima, postoji pogrešan pristup da sve što se desi van Crne Gore, a akteri su naši državljani vezuje se za našu teritoriju.

“Mrežne strukture organizovanog kriminaliteta su svugdje po svijetu locirane, i obično su ti kriminalni poslovi vezani za potpuno neke druge sfere, van naše nadležnosti, i imaju intenacionalni, međunarodni karakter, u svijetlu tih novih trendova organizovanog kriminaliteta i povezivanja brojnih kriminalnih grupa iz cijelog svijeta”, kazao je Rakočević.

Kroz kontakte, kako je naveo, koje će naše službe i državni organi preuzeti, utvrdiće se sve kriminalne veze i aktivnosti.

“Samo se zajedničkim snagama može dati adekvatan odgovor tim kriminalnim radnjama. To je nešto što jednostvno ima stalni trend rasta, i zbog toga države pojedinačno, ali i međunarodna zajednica preduzimaju sve što je u njihovoj moći da koliko god mogu to drže pod kontrolom”, kazao je Rakočević.

Dnevne novine/Pobjeda 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com