Dražen Ivanović i Aco Šuškavčević pokrivaju jedno radno mjesto - Volim Podgoricu

Dražen Ivanović i Aco Šuškavčević pokrivaju jedno radno mjesto

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne gore (NPCG) ima dva šefa Službe fizičke zaštite iako je sistematizacijom predviđeno da tu poziciju pokriva samo jedna osoba, piše Dan.

Na čelu Službe zaštite su Dražen Ivanović i Aco Šuškavčević, i obojicu je na tu poziciju imenovao direktor NPCG Elvir Klica, kadar Socijaldemokrata Crne Gore (SD).

U NPCG kažu da nema ništa sporno i da je Inspekcija rada rekla da je sve u redu, dok su, s druge strane, iz Inspekcije za Dan kazali da nijesu dobijali inicijativu vezanu za pomenuto zapošljavanje u Nacionalnim parkovima.

“NP Skadarsko jezero obuhvata površinu od 40.000 hektara, čime su poslovi zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti veoma kompleksni i istima ovo Javno preduzeće daje prioritetan značaj kako bi se vrijednosti biodiverziteta i kulturnih dobara ovog prostora sačuvale na najbolji mogući način, a takođe i ostvarile sve druge jednako važne funkcije. U tom smislu, usled rastućih izazova sa kojima se suočava ovo zaštićeno prirodno područje i prekogranični vodeni objekat, čiji prostor dijelimo sa susjednom Albanijom, ukazala se potreba da se izvrši strukturna reorganizacija Službe zaštite, odnosno da se izvrši podjela obavljanja segmenata zaštite. U skladu sa tim, Inspekcija rada je zapisnički konstatovala da nijesu prekršeni zakonski propisi”, tvrde u odgovorima koje su dostavili iz NPCG.

Objašnjavaju da je Služba zaštite NP Skadarsko jezero organizovana tako što su angažovani šef Službe zaštite za organizaciju rada na zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti i suzbijanju svih oblika nelegalnih aktivnosti, i šef Službe zaštite koji organizuje aktivnosti kontrole i naplate ulaznica i upućivanja turista na najznačajnije vrijednosti ovog zaštićenog područja.

“Na ovaj način NPCG nastoji da na najefikasniji način organizuje Službu zaštite kojaće, sa postojećim brojem nadzornika, odgovoriti svim izazovima koji se postavljaju pred ljetnju turističku sezonu kada ovo zaštićeno prirodno područje posjeti više od 100.000 posjetilaca, a da se, pritom, ne zanemari primarni segment koji se odnosi na zaštitu. S tim u vezi, od najskorijih aktivnosti koje će doprinijeti efikasnijem radu Službi zaštite, izdvajamo sastanak radne grupe nadležnih inspekcijskih organa u cilju praćenja turističke sezone u NP Skadarsko jezero i suzbijanja vršenja svih oblika nezakonitog djelovanja, kome su, osim predstavnika NPCG i NP Skadarsko jezero, prisustvovali predstavnici svih nadležnih institucija i inspekcijskih organa sa ciljem da svaka institucija u djelokrugu svoje nadležnosti omogući da predstojeća turistička sezona u ovom zaštićenom području protiče u najboljem redu”, kažu u NPCG.

Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nacionalnih parkova, za šefa službe fizičke zaštite predviđen je jedan izvršilac.

Uslov je da to lice ima višu ili srednju stručnu spremu, te da ispunjava uslove iz Zakona o zaštiti lica i imovine i da ima jednu godinu radnog staža prije imenovanja.

Što se tiče opisa poslova, šef službe zaštite organizuje njen rad i raspoređuje nadzornike.

“Šef postupa po propisanom Uputstvu za rad šefa službe zaštite i Uputstvu za rad nadzornika, stara se o izvršenju poslova zaštite dobara nacionalnih parkova i održavanju unutrašnjeg reda u njemu, vodi evidenciju o časovima rada nadzornika, zaduživanju i razduživanju uniformi, naoružanju i ličnom opremom i vrši druge poslove po nalogu direktora”, navodi se u pravilniku o i sistematizaciji.

DAN

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com